Lilla Holmforsgården och fönstren som måste bytas. Foto: Skellefteå Kommun

Bytte fönster – bröt mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Hembygdsföreningen i Kåge norr om Skellefteå bytte fönster på Lilla Holmforsgården men tog inte hänsyn till att huset är Q-märkt. Nu får föreningen betala en straffavgift på ungefär 12 000 kronor och tvingas dessutom sätta in nya fönster för 140 000 kronor. – Man är ganska bedrövad, säger Ingvar Bohman, ordförande i föreningen.

Det är bygg- och miljönämnden som nu slår fast att hembygdsföreningen i Kåge gjort ett olovligt fönsterbyte och beslutar om byggsanktionsavgiften på 12 000 kronor, vilken bara är en del av den merkostnad som drabbar hembygdsföreningen eftersom den också måste byta ut de åtta felaktiga fönstren till specialfönster. En kostnad på uppskattningsvis 140 000 kronor, enligt Ingvar Bohman.

– Det vet vi inte om vi klarar, säger han.

”Roligt är det inte”

Anmälan kom från Skellefteå museum som vid ett tillsynsbesök konstaterade att fönsterbytet inte tagit hänsyn till de kulturvärden som finns på plats.

– Nämnden har haft en dialog med hembygdsföreningen och även satt ner avgiften men det är klart att roligt är det inte, konstaterar Håkan Lindh (L) som är vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

”Bara en expert ser skillnaden”

Ingvar Bohman tycker att det är småsaker som museet hakat upp sig på.

– Vi var så noga med att välja ut fönster som ser likadana ut och gjorde allt för att de skulle bli så lika som möjligt till en rimlig kostnad. Bara en expert kan se skillnaden, säger han.

Föreningen köpte huset för fem år sen men de fick aldrig veta att huset var Q-märkt.

– Det är så klart vår skyldighet att ta reda på allting. Men vi är en ideell förening och gör vårt bästa, säger Ingvar Bohman.

Dubbelt så dyra

Förutom straffavgiften måste föreningen nu byta ut fönstren mot specialfönster som är dubbelt så dyra som de som nyss satts in. Mycket pengar för en hembygdsförening.

– Vi har inte bestämt än hur vi ska göra. Det kan gå att få en viss summa i bidrag men det är ingen garanti, säger Ingvar Bohman.

Q- eller K-märkta hus

I plan- och bygglagen står att kulturhistoriskt värdefull bebyggelse inte får förvanskas och att alla byggnader ska hanteras varsamt så att deras karaktär behålls. Med stöd av den lagen kan en byggnad genom en områdes- eller detaljplan skyddas med ett q eller Q. Det kan betyda att det inte får rivas eller att man inte får förändra det utvändigt.

K-märkt är ett uttryck som används i folkmun för hus som har ett kulturhistoriskt värde, men det finns ingen formell laglig innebörd i begreppet.

Källa: Skellefteå museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.