Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Borde vara en svensk kula” – se fynden vid utgrävningen Foto: Anders Öhlund / SVT

Fem kulor från kriget 1809 hittade i Sävar

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har hittat ammunition från det allra sista slaget på svensk mark vid Sävar utanför Umeå. Kulorna hittades i samband med markundersökningar inför bland annat Norrbotniabanan.

När infarten till Sävar nu breddas och Norrbotniabanan byggs mellan Umeå och Skellefteå måste historiska markområden undersökas. Arkeologer har därför gjort utgrävningar i området norr om Umeå – och har gjort flera fynd. Det handlar om lämningar efter kriget mellan Sverige och Ryssland 1808-1809.

– Vi har hittat fem svenska blykulor vid infarten till Sävar, 200 år efter slaget. Vi har kartlagt en myr i närheten, säger arkeologen Magnus Lindberg.

Låg på ett par centimeters djup

– Vårt jobb var att leta efter massgravar av soldater och säkra området. Det är precis på det område där det stora slaget mellan svenska och ryssar stod i augusti 1809, berättar Magnus Lindberg.

Kulorna har inte avfyrats, vilket man kan se på att de är helt runda. Kulorna låg på ett par centimeters djup. Sannolikt har någon svensk soldat tappat kulorna inför slaget, enligt Magnus Lindberg.

De fem kulorna skall nu föras till Historiska museet i Stockholm. Sedan skall det avgöras om kulorna ska hamna där eller på Västerbottens museum i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer