Fler ringer 1177 med oro efter coronautbrottet. Foto: SVT.

Ökad oro i länet efter coronautbrottet

Publicerad

Det märks en ökad generell oro i länet efter coronautbrottet. Men det finns sätt att kontrollera känslorna på:

– Släpp oron för det som ligger utanför din kontroll, säger Ingela Aronsson, psykolog på Region Västerbotten.

Det finns en ökad oro i Västerbotten efter coronapandemins utbrott, enligt 1177.

– Vi märker en något större generell oro men även ett ökat behov av att få mer information, säger Karina Salomonsson, chef för 1177 i Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

I samtalen till 1177 finns dels en oro för kroppsliga symptom där man undrar om det kan vara corona. Men också en oro för att man själv ska drabbas och bli sjuk. Men kraftig psykisk oro kan i sig också ge kroppsliga symptom som tryck över bröstet, hjärtklappning och yrsel. Så ibland kan det vara svårt att skilja symptomen åt.

– Vi arbetar enligt en nationellt framtagen samtalsprocess och ett nationellt beslutstöd. Vi gör alltid en noggrann bedömning utifrån symptom och ett ”här-och-nu läge” innan vi vi ger råd eller hänvisar den som ringer in vidare, säger Karina Salomonsson.

För den som inte är kroppsligt sjuk men ändå känner stor oro finns det flera sätt för att hantera känslorna. I videon ovan ger Ingela Aronsson, psykolog på stressrehabilliteringen på Region Västerbotten, fem tips på hur du lär dig ta kontroll över oron. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet