Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Viggos konst och hör honom berätta om skapandet i klippet. Foto: SVT

Möt konstnären Viggo, 5 år – målade tavla till kungen

Uppdaterad
Publicerad

Femårige konstnären Viggo Lindhe från Umeå har redan haft två utställningar och medverkat i tidningar, radio och TV. Med sina träffsäkra porträtt och detaljrika rymdmotiv förvånar han konstexperterna.

– Pappa har inspirerat mig att börja måla, säger han.

Vid Umeå stads 400-års jubileum var kung Carl XVI Gustaf i Umeå och då kom Viggo Lindhe och hans pappa på en sak.

– Ja. jag målade själva kungen i akvarell. Det blev jättebra, säger Viggo.

När kungen sedan besökte Designhögskolan, alldeles bredvid där Viggo bor med sin familj, passade pappa, Linus Adolfsson, på att gå ut med tavlan till livvakterna som stod och väntade vid sina bilar.

– De lovade att överräcka tavlan till kungen men vi har inte hört något från hovet ännu, säger pappa Linus och skrattar.

Viktigt med detaljer

Viggo gör mängder av skisser på fiskar, rymdmotiv och människor och han förklarar med sitt vuxna ordförråd hur viktigt det är med detaljerna. Han fattar pennan som en kniv så han kommer nära med handen till sin skiss.

– Först gör jag bordet, dina händer, din klocka och dina stora öronsnibbar, säger Viggo och kisar med ögonen när han ritar av reportern.

– Och så ska man rita långsamt. Ju långsammare man ritar desto bättre blir det, säger den femårige konstnären förnöjsamt.

I klippet ser du mer av Viggos tavlor och resultatet när han ritar av SVT:s reporter Berno Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter