Hör i videon vad familjens tonåring tycker om utmaningen. Foto: Privat

Fembarnsfamiljens utmaning: Leva utan bil i tre månader

Publicerad

Fembarnsfamiljen Broadhall i Umeå ska leva bilfritt i tre månader – för klimatets skull. Nu måste de lösa vardagspusslet med jobb, fritidsaktiviteter och handling utan bil.

– Det är en utmaning, och utmaningar är ofta spännande i starten, men vi får se hur det känns i december med slask och kyla, säger Elin Broadhall.

Elin och Gustav Broadhall  i Umeå har barnen Asad 18 år, Allis 11 år, Agnes 9 år, John 5 år och Karl 1 år. De närmaste tre månaderna ska bilen stå kvar i garaget och istället ska de cykla eller förlita sig på lokalbussarna för att ta sig till jobb, skola och aktiviteter.

En diger utmaning som de ställer upp på.

– Det blir ju att ge avkall på någonting. Den stora drivkraften är att förhoppningsvis göra ett mindre miljö- och koldioxidavtramp, säger Elin Broadhall.

Många familjer sökte till utmaningen

Det är Bilfritt Umeå som är ett projekt som kommunen står bakom som bjudit in till utmaningen. Familjer har fått söka in för att delta och i slutändan valdes 10 familjer ut, av 170 sökande.

– Jag hoppas att deras val kan inspirera fler att fundera på hur de reser och kanske låta bilen stå oftare, säger Anna Gemzell, projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.