Foto: SVT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Feministiskt självförsvar i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Under vårterminen kommer alla tjejer i Umeå kommun att kunna välja feministiskt självförsvar i skolan under elevens val. Tjejer ska få lära sig hur man skyddar sig mot överfall och våld.

Redan nu på fredag drar den första kursen igång för tjejer i kommunens skolor. Först ut är Västangårds skola.

– Beslutet är tagit i Jämställdhetsutskottet i kommunen och erbjudandet via Tjejjouren är en möjlighet att realisera målsättningen att stärka tjejers självkänsla. Utvärdering kommer att ske efter vårterminen, säger Lennart Jonsson, biträdande verksamhetschef för- och grundskolan.

Värda bättre än våld

Förhoppningen med kursen är att stärka tjejernas självkänsla och ge dem möjlighet att öva på att sätta gränser. De ska känna att de inte är värda att utsättas för våld, enligt ett pressmeddelande från Umeå kommun.

– Utbildningens fokus är att det aldrig är våldsoffrets fel att det blir utsatt. Det handlar om att kunna ta plats i skolan och våga stå upp för sig själv, säger Ylva Bladh, Tjejjouren i Umeå.

Kommunstyrelsen beslutade redan 2005, när Hagamannen satte skräck i Umeå, att man ska erbjuda alla tjejer självförsvar under skoltid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer