Björn Ferry om att vara olympisk mästare: ”Man blir trygg i sig själv”. Foto: SVT Sport

Ferry i stor intervju: Jag är domedagstypen

Uppdaterad
Publicerad

Han började som längdåkare i världscupen och slutade tia i Vasaloppet 2001, men lockades året efter över till skidskyttet inför OS i Salt Lake City. Resten är historia. I helgen debuterar Björn Ferry som expert i Vinterstudion. I en stor intervju berättar citatmaskinen om allt från varför han aldrig kan hålla tyst, till sina politiska ambitioner. – Risken är att jag blir en Juholt, säger Ferry.

Vad kan vi förvänta oss av dig som expert?

– Jag är som jag är. Jag är Björn Ferry, jag är en öppen person. Ni får säga åt mig att vara tyst, annars blir sändningarna i flera dagar.

Hur är Björn Ferry?

– Jag är ganska analytisk av mig, jag får se om jag kan leva upp till det som expert. När man kommenterar live i sändningarna har man inte tid till långa utläggningar. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen.

Kommer vi få höra samma frispråkiga Ferry?

– Vi får se. Jag får försöka börja lugnt, så jag inte gör någon jätteblunder första dagen. Men det går nog inte så lång tid innan jag är som jag är, det kommer nog funka.

Kommer du kunna granska laget kritiskt?

– Jag kommer bedömma dem efter deras egna mål. Säger Fredrik Lindström att han ska vara bäst i världen är det där gränsen är. Åkare som bara har en ambition att vara med har det som mål. Jag tror jag kan granska både hårt, trevligt och rättvist.

Vad gör du nu som du aldrig kunde göra under karriären?

– Oj, jag hinner ta hand om min skogsfastighet. Jag hinner vara mycket mer med min son Dante och min fru Heidi. Jag hinner läsa mycket mer. När man tränade fem till sex timmar per dag somnade man så fort man lyfte en bok. Nu har jag mer energi att fördjupa mig i politik, världen och böckerna. Det är härligt. Det är mycket som jag inte orkat tidigare som jag kan ta tag i nu.

Vad läser du?

– Väldigt blandat. I år när jag skrivit bok har det varit många självbiografiska böcker, annars mycket kring ekonomi, politik och olja. Ganska varierat. Just nu är det Ulf Lundells senaste. 

Hur ser du på politiken?

– Jag är lite pessimistisk, domedagstypen, jag tar inte ut något i förskott. Jag förbereder mig för hårda tider. Sån är jag, lite negativ, då blir man ofta positivt överraskad. Jag tror att världen står inför stora förändringar i framtiden kring klimatförändringar och en kommande energikris. Det är mycket vi ska förhålla oss till, omställning är ett nyckelord, men det är jättetråkigt.

Intresserad av att kliva in mer aktivt i politiken?

– Inte nu, då får Dante bli mer vuxen först. Risken är att jag blir en Juholt. Går ut lika fort som jag kommer in, eftersom jag pratar lika fort som jag tänker.

Du pratar först och tänker sedan.

– Ja, det är som att det är två olika saker. När munnen rör sig hör jag det själv och blir lika överraskad som alla andra. Det är som att det är kort väg mellan hjärnan och munnen.

Hur är du intresserad av att påverka politiken?

– Om man ser att man kan göra skillnad, då är det nästan en skyldighet att engagera sig. Kan man bidra ska man göra det.

Varför ska vi titta på skidskytte i år?

– Skidskytte ska man alltid titta på. Det är världens bästa sport och den är gjord för TV-formatet. Oavsett om vi har svenska framgångar eller inte så finns det ett intresse för sporten. Tresteg är omöjligt att titta på om vi inte har en svensk som kan vinna. Skidskyttesporten i sig är så fantastisk så den är värd att följa, sedan har vi Fredrik Lindström.

Tomt i toppen bakom Lindström – vad har hänt med svenskt skidskytte?

– Stora talanger växer inte på träd. Om vi plockar bort Charlotte Kalla så finns inte så mycket i damlängdåkning heller i distansgrenen. Oftast är det kopplat till några få personer. Ibland har man några, ibland en, ibland ingen. Som det är nu har vi en.

Åker du fortfarande skidor och skjuttränar?

– Jag har faktiskt inte skjutit ett enda skott med skidskyttegeväret sedan jag slutade. Tränar gör jag fortfarande, det blir fyra till fem pass i veckan. Gym, löpning och rullskidor. Jag kanske tränar 25 % av vad jag tränade tidigare.

Hur skulle du stå dig om du ställer dig på startlinjen i Östersund?

– Det är svårt att säga. Men jag har tränat i många år. Jag håller nog en hyfsad nivå i några år utan att förta mig. Men jag vinner inte.

Efter OS-guldet i Vancouver sa du: ”Det är inget stort steg för mänskligheten att Björn Ferry tagit ett OS-guld, men för mig är det ett stort steg”. Med fyra års distans, hur stort var det där steget?

– Det var min livsdröm sedan jag var liten. Att kunna bli bäst i världen. Det är fortfarande väldigt starkt för mig. Jag har lagt ner hela min själ och mitt liv i det. Jag har känt någon gång att det kan gå, så lyckas jag när jag är 31 år efter många år i eliten. Det har och påverkar mig fortfarande väldigt mycket. Troligen skulle jag inte stå här om jag inte hade vunnit OS-guld.

Hur då?

– Dels öppnar det en hel del möjligheter, men framförallt är det min syn på mig själv. Jag ser att jag kan göra saker. Det är inte bara drömmar. Mycket av det jag skrivit ned och drömt om har jag också uppnått. Det är en oerhörd kraft i det där, att skriva ner sina mål. Jag känner att självrespekten har ökat i och med att man börjar nå de där grejerna som man företagit sig. Man kan mer slappna av och vara öppen mot omgivningen. Man mognar. Man blir trygg i sig själv.

Du är mer trygg i dig själv som olympisk mästare, än om du inte varit olympisk mästare?

– Ja, det skulle jag nog säga. Jag litar på min förmåga. Jag behöver inte den där vardagliga tävlan, tuppfäktningen. Jag är nöjd med mig själv. Då kan man betraktra världen ganska avspänt.

Under säsongen kommer Ferry tillsammans med Jonas Karlsson och Lotta Fahlberg vara huvudbloggare i Vinterstudiobloggen.

– Jag har sett att Jonas och Lotta kan skriva, och det kan jag också. Det gäller att hitta tonen, det är en konst att kunna blogga bra. Det är sällan man läser något bra. Hemsidor bland aktiva är oftast helt ointressant.

Vilka tänker du på då?

– Alla.

Är det ingen som skriver bra?

– Nej. Ingen skriver bra. Ingen skriver intressant. Man kan inte ens skriva ett resultat från en träningstävling för man är så rädd att någon ska tycka att det var fel.

Var du bra på att skriva som aktiv?

– I början var jag det. Sen fick man kommentarer, det var där jag fick idén till boken. Ska jag skriva måste jag göra det ostört. En helt öppen blogg påverkar skrivandet. Om du får tio arga kommentarer anpassar du dig efter tyckandet. Sedan hoppas du på att få likes och tummen upp, och lägger ut roliga bilder eller skämt.

Jonas Karlsson, projektledare för Vinterstudion, har kallat Ferry för en ”en osäkrad handgranat”, menat som en komplimang.

– Ja, en handgranat på en stor myr. Det är ingen atombomb. Jag kan göra begränsad skada. Om man är precis där det smäller så kanske det känns men inte annars.

FEM SNABBA MED FERRY:

Björn eller varg? Björn

Löfvén eller Reinfeldt? Reinfeldt. Fast jag röstade själv på Miljöpartiet i valet.

Stå eller ligg? Stå. Det är då det avgörs.

Petter Northug eller Emil Helge Svendsen? Northug. Jag har träffat honom en gång, i matsalen i Sotji. Han tog ris, då tog jag också ris.

Falun eller Östersund? Falun. Det är fint i Falun. I Östersund blåser det och är kallt.

Ferry om världstoppen

HERRARNA:

Det är logiskt att säga Fourcade och Svendsen. Båda har vunnit OS-guld, jag vet själv att när du nått fram till de stora drömmarna måste du sätta nya mål, och det kan vara svårt. Sedan tror jag mycket på Johannes Böö som vann flera lopp ifjol. Han är i den åldern att han är jättehungrig. Jag tror mycket på Jakob Fak också. Han åkte fort ifjol, men på fel tävlingar, och sköt lite snett, annars har han jättehög kapacitet. Sen hoppas vi mycket på Fredrik, så är det. Träffar han bara några fler skott än ifjol är han med.

DAMERNA:

Domratjeva och Mäkäräinen sticker ut. De åker oerhört fort, och nu har Tora Berger slutat. Solemdal är också en jättebra åkare som hade en sämre säsong ifjol. Det blir lite större skillnad i åkkapacitet bland tjejerna, de som åker fort är svårslagna. Sedan är italienskan Dorotea Wierer intressant, hon har alltid skjutit fortast i världscupen och vann en tävling i Norge på försäsongen. Hon var på pallen ifjol för första gången, och lyfter hon sig 10-15 sekunder kan hon bli en joker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.