Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Karlsson, senior strateg på Region Västerbotten berättar om varför IVF-beslutet har dröjt så länge. Foto: SVT

Region Västerbotten förlänger avtalet med Livio – till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten på fertilitetskliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå var hotad från årsskiftet. Men i sista stund har Region Västerbotten skrivit på ett nytt avtal med Livio för assisterad befruktning – fram till juni 2023.

– Det känns bra för patienternas skull, säger Elisabeth Karlsson som är senior strateg på Region Västerbotten.

Vad som skulle ha hänt om avtalet inte hade förlängts är oklart. Livio tar emot patienter från Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland, men har under den senaste tiden inte kunnat påbörja några nya fertilitetsbehandlingar eftersom avtalet med Region Västerbotten går ut vid årsskiftet.

– Det här beskedet kom väldigt sent och vi har redan skickat tillbaka remisser till olika regioner och patienter har fått vänta i onödan, säger Kristina Löfdahl.

Livio har behövt skicka patienter till andra kliniker, exempelvis Stockholm, Göteborg eller Falun genom det fria vårdvalet. Då har patienterna själva behövt stå för omkostnader så som resa, boende eller transport av embryon.

Hundratals patienter drabbade

Remisser som Livio på grund av avtalets utgång hänvisade tillbaka till barnlöshetsmottagningarna kan nu komma till Livio igen.

– Vi kallar nu tillbaka patienter och gör allt vi kan för att de ska kunna behålla sin köplats, säger Löfdahl.

Hon menar att ett hundratal patienter har fått sin behandling fördröjd eller har fått söka sig till andra kliniker.

– Vissa kommer inte att komma tillbaka, menar hon.

Tillfällig lösning

Den nuvarande situationen kan beskrivas som en nödlösning. Upphandlingen pågår fortfarande och väntas vara klar till våren. Regionen har enbart förlängt det nuvarande avtalet med ett halvår.

Upphandlingsprocessen kunde först börja när hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit ett beslut i somras.

– En sådan process brukar ungefär ta tio månader så vi var oroliga redan från början att vi inte skulle få ett beslut innan årsskiftet, säger senior strateg Elisabeth Karlsson.

I klippet hör du henne berätta mer om situationen kring IVF-behandlingarna i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.