per-erik sandström 2 days in umeå Foto: TT/PRIVAT

Efter flera sexofredanden: Festival vill starta kurs för killar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anmälde sex tjejer att de blev utsatta för sexuella ofredanden på en ungdomsfestival i Umeå. Nu vill festivalens samordnare anordna en normkritisk kurs för alla killar för att stoppa brotten.

Det anmäldes sex sexuella ofredande på ungdomsfestivalen 2 days in Umeå. Festivalens samordnare Per-Erik Söderström vill nu starta en utbildning för pojkar på fritidsgårdar för att stoppa framtida sexuella ofredanden.

– Vi vidtog många åtgärder både före och under festivalen. Men det skedde ändå. Jag är glad att tjejerna anmälde det i alla fall. Men polisen sa till mig att det är omöjligt att skydda med åtgärder på festivalen. Arbetet måste ske med killarna innan festivalen, säger Per-Erik Söderström.

LÄS MER: Sexuella ofredande på ungdomsfestival

Även förra året anmäldes sexuella ofredanden på festivalen. Festivalen hade därför i förebyggande syfte vidtagit åtgärder som till exempel ljusare discobelysning och placerat dj:n på ett podium mitt på dansgolvet.

LÄS MER: Arrangören: ”Det är ett samhällsproblem”

I höst kommer ett pilotprojekt dra igång på en fritidsgård i Umeå.

– Vi kommer dra igång ett normkritiskt pilotprojekt på en fritidsgård för att prata med pojkarna och få igång en debatt. Detta är inte okej. Det är killarna vi måste prata med. Det är inte alla killar som begår sexuella ofredande, men alla sexuella ofredanden begås av killar, säger Per-Erik Söderström.

LÄS MER: Moa blev sexuellt ofredad på festival

Men alla pojkar nås inte via fritidsgården. Per-Erik hoppas även kunna undervisa på högstadium i Umeå.

– Detta är ett samhällsproblem. De här killarna som begår brotten kommer om några år att komma ut på krogarna, då flyttas problemen dit. Vi måste ta tag i det här nu. Jag tror även det är viktigt att prata med tjejerna så att de förstår att det inte är deras fel på något sätt, säger Per-Erik Söderström.

LÄS MER: Tjejer uppmanas undvika danscirklar

Polisen har två misstänkta

Polisen har nuläget två misstänkta för sexuella ofredanden på festivalen i helgen. Det rör sig om killar i 15-18 års-åldern.

– Vi kommer höra målsäganden mer under veckan, men det behövs specialutbildade poliser eftersom alla inblandade är under 18 år. De två killarna kommer även höras snarast, säger chefen på ungdomsgruppen Andre Westberg.

Festivalens åtgärder för att förhindra ofredanden

Visa
  • Insläppet, i år släppte man in 360 ungdomar tillskillnad mot förra året då 700 ungdomar släpptes in.
  • DJ-podium, i år stod DJ:n på ett podium i mitten av dansgolvet för att minska trycket längst fram.
  • Mer personal, det fanns personal på alla våningar med västar för att hjälpa ungdomar som blivit utsatt för kränkningar, ofredande eller hot.
  • Åldersgräns, under lördagen så sänktes åldersgränsen från 13-18 till 13-16 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer