Foto: privat/SVT

Moa blev sexuellt ofredad på festivalen

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit in flera anmälningar om sexuellt ofredande under helgens ”Stadsfesten” i Skellefteå. En av de som drabbades är Moa Hedström, 25. – Han höll fast min hand och kysste mig på halsen och i örat, säger Moa.

Moa Hedström var på väg hem från jobbet och gick genom festivalområdet i Skellefteå centrum då en yngre man kom fram till henne.

– Först presenterade han sig bara och sa att han ville ha mitt nummer, säger Moa.

Ofredanden på musikfestival

”Det var obehagligt”

Moa pratade med mannen som blev mer och mer påstridig.

– Han höll fast min hand och sa: ”Ge mig en puss”. Sedan kysste han mig på halsen och i örat, säger Moa som efter händelsen kände sig förvirrad och chockad.

– Det var obehagligt. Jag förstod inte riktigt vad som hade hänt.

Uppmanades att anmäla

Moa hade först inte tänkt anmäla händelsen men berättade sedan om det hon hade varit med om för en ordningsvakt.

Vakten uppmanade henne att anmäla till polisen, och efter Moas anmälan har det kommit in tre andra anmälningar mot samma man, som är i 20-årsåldern.

Polisen har identifierat den misstänkte mannen och han har blivit avvisad från området av Stadsfestens arrangörer.

– Vi har kvar en del utredningsåtgäder. Vi ska göra ytterligare förhör och kommer att jobba vidare med ärendet, säger Bo Sandström, förundersökningsledare vid polisen i Skellefteå

Känner sig avtrubbad

Moa Hedström har varit med om liknande händelser flera gånger och tycker att det är hemskt att det är något hon har vant sig vid.

– Jag är avtrubbad och blir nog därför inte lika påverkad. Det är sjukt att det ska behöva vara så. Det ska inte se ut så här att det här blir som en vanegrej. Jag är bara förbannad, säger Moa.

Hon uppmanar alla att anmäla om de är med om liknande händelser.

– Många blir utsatta och alla anmäler inte. Jag hoppas att den här killen åker fast så att vi tjejer kan få upprättelse.

Har kommit in flera anmälningar

Totalt har det inkommit sex anmälningar under Stadsfesten från onsdagen till söndagen. Under lördagen misstänkts en man ha ofredat en kvinna sexuellt på ett dansgolv.

– Han har gjort sexuellt närmande som jag inte vill gå in på detaljer om. Det uppmärksammades av människor på dansgolvet, säger polisens Bo Sandström.

Polisen grep mannen, och under söndagen hölls förhör men åklagaren beslutade att mannen skulle släppas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet