Genrebild. Foto: TT

Fick bristande röntgen – cancer upptäcktes för sent

Uppdaterad
Publicerad

Två läkare på Lycksele lasarett kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för att enbart ha gjort en ofullständig skiktröntgen av njurarna på en man med återkommande besvär av blod i urinen och ryggsmärtor. Efter ett halvår uppdagades njurcancer hos mannen som inte gick att behandla.

I en anmälan till IVO beskriver anmälaren hur patienten uppsökte sin sjukstuga flera gånger under år 2013 på grund av blod i urinen och ryggsmärtor. Patienten utreddes med datortomografi av njurarna utan några onormala fynd.

Året därpå sökte mannen vård i sjukstugan igen eftersom besvären återkommit. Då fick mannen en röntgenundersökning och ultraljud av njurarna vid Lycksele lasarett, men röntgenundersökningen som gjordes på mannen genomfördes utan kontrastvätska eftersom kontrastsprutan vid tillfället var trasig.

Röntgenresultatet för njurarna tolkades av läkarna som godartade cystor, och ingen uppföljande röntgenundersökning gjordes.

Cancern gick inte att behandla

Trots att patientens problem fortsatte och han gjorde täta vårdbesök på en sjukstuga på en ort i länet tog det ett halvår för patienten att få komma till en ny röntgen. Men då hade mannen drabbats av njurcancer som var så pass spridd att den inte gick att behandla.

IVO kritiserar nu två läkare vid Lycksele lasarett för att inte ha gjort en fullständig röntgenundersökning på mannen eftersom han bara röntgades utan kontrastvätska, samt att inte säkerställt att datortomografin av njurarna utförts rätt som grund för bedömning av mannens status.

Även Västerbottens landsting kritiseras för brister i egenkontrollen av röntgen vid Lycksele lasarett. IVO bedömer att involverade läkaren vid mannens sjukstuga hade vidtagit rimliga åtgärder kring patientens vård.

Av IVO:s kritik framgår det att företrädare för vården meddelar att de har vidtagit nödvändiga åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.