Mannen som fick sitt finger avkapat vid en grov misshandel i Boliden år 2020 får ingen ersättning av Brottsoffermyndigheten. Foto: Ur polisens förundersökning

Fick finger avkapat vid misshandel – nekas ersättning av Brottsoffermyndigheten

Publicerad

Den man som misshandlades under tortyrliknande former i Boliden hösten 2020 har inte fått skadeståndet som de skyldiga dömdes att betala ut.

Nu nekar Brottsoffermyndigheten mannen ersättning eftersom misshandeln han utsattes för har samband med narkotikaaffärer.

I oktober 2020 misshandlades mannen svårt av två andra män i Boliden. De utsatte honom bland annat för strypvåld och kapade av hans lillfinger.

Gärningsmännen dömdes till fängelse och skulle gemensamt betala skadestånd till offret på 121 380 kronor. Brottsoffret har fortfarande inte fått sitt skadestånd och har därför vänt sig till Brottsoffermyndigheten och begärt ersättning.

Myndigheten kan sätta ner eller helt neka brottsoffer ersättning om de genom sitt uppträdande i samband med brottet kan ha ökat risken för att skadas. I det här fallet bedömer Brottsoffermyndigheten att misshandeln som mannen utsatts för har samband med en knarkskuld och därför avslås hans ansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer