Handen fotograferad efter händelsen och blodstänk i en lägenhet där offret befunnit sig. Foto: Ur polisens förundersökning

Två män döms efter tortyrlik misshandel i Boliden – skar av finger

Uppdaterad
Publicerad

Två män misshandlade en annan man grovt i Boliden i oktober. Den tortyrlika misshandeln filmades – och spreds sedan på nätet.

Nu döms de två männen till fängelse.

Det var i oktober som en man misshandlades svårt av två andra män i Boliden, i Skellefteå kommun.  Det hela fångades på flera filmer och filmerna spreds sedan på nätet. Filmerna har varit en viktig del i bevisningen mot männen.

En av gärningsmännen, en man i 25-årsåldern, kapade offrets halva lillfinger medan den andre, en man i 20-årsåldern, höll fast offret och filmade amputeringen.

Döms för ett flertal andra brott

Männen har erkänt stora delar av den grova misshandeln under rättegången.

Nu döms männen för synnerligen grov misshandel, vid Skellefteå tingsrätt. Mannen i 25-årsåldern döms också för ett flertal andra brott, bland annat övergrepp i rättssak, försök till rån och olaga hot. Han döms totalt till fängelse i fem år och sex månader.

Mannen i 20-årsåldern döms också för andra brott, bland annat försök till utpressning och rattfylleri. Han döms totalt till fängelse i fem år.

Männen ska också gemensamt betala skadestånd till offret på 121 380 kronor sammanlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.