Alexander Engström omgiven av Fredrik Wikingsson och Filip Hammar vid inspelningen av Breaking News. Foto: Privat

Filip och Fredrik avbröt hans friluftsdag

Publicerad

I onsdags publicerade SVT Nyheter Västerbotten ett inslag där 15-åriga överlevaren Alexander Engström sa att hans största önskan var att nå fram med sin musik. På bara två dagar har hans musik blivit publicerad i flera riksmedier och under torsdagen fick han avbryta sin friluftsdag i Kåbdalis – då Filip och Fredrik ville att han skulle medverka i direktsänd tv.

15-årige Skelleftebon Alexander Engström har mot alla odds överlevt den ovanliga sjukdomen Osteopetros. Sjukdomen har gjort att han endast har tre procents syn och när han var två år fick hans familj beskedet att det bara var 15 procents chans att han skulle överleva.

Tack vare en benmärgstransplantation överlevde han och i sin kamp har han haft stort fokus på musiken. I november släppte han sin första låt ”The Lake” och i tisdags släppte han nästa låt.

– Min stora dröm är att jobba med musik på heltid, jag vill skriva, jag vill sjunga och jag vill nå fram med min musik sa Alexander Engström till SVT Nyheter Västerbotten i samband med att han släppte sin andra låt.

Se även: Överlevde mot alla odds – gör succé med musiken

Fick besked om tv-sändning under friluftsdagen

På bara ett par dagar har det hänt mycket. När Alexander under torsdagen var på väg hem efter att ha varit på friluftsresa och åkt skidor med klassen fick han ett samtal.

– Ja Filip och Fredrik hade sett mig på SVT Västerbotten och kontaktat mina föräldrar och sagt att de ville ha med mig i deras program Breaking News. Mamma ringde till mig och frågade hur långt vi hade kvar med skolbussen. Hon sa att jag nog fick skynda mig hem, för vi skulle till Stockholm, säger Alexander och fortsätter:

– Jag fick alltså veta det på eftermiddagen och programmet skulle sändas på kvällen, så det var verkligen kortast möjliga varsel, säger Alexander Engström.

”Jag tror att jag har drömt”

Men trots den korta varseln tog han sig ner till huvudstaden och fick spela sin första låt i direktsänd tv.

– Det var helt fantastiskt, när jag satt på kammaren i vårt hus och skrev den här låten hade jag inte ens planerat att lägga ut den och nu har hela Sverige hört den. Det är väldigt overkligt.

Dagen efter att programmet sändes lades klippet ut på Breaking News facebooksida och har nu setts av 48.000 personer. Något Alexander Engström har svårt att ta in.

– Det är så overkligt. Allting har hänt på så kort tid och varit intensivt. Jag kan inte förstå att jag faktiskt blev inkastad direkt från friluftsdagen till tv i går, jag tror att jag har drömt allting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.