Sofia Rågenklint är programledare för SVT:s program Auktionssommar.

Stort intresse för auktioner: ”Vi är överraskade”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen spelades finalavsnittet av SVT:s serie Auktionssommar in i Obbola utanför Umeå.

Det var många som kom på auktionen i hopp om att buda hem fynd och programledaren Sofia Rågenklint märker att intresset för auktioner har ökat.

– Jag tror att auktionssverige börjar blomma upp igen, säger Sofia Rågenklint.

Programmet Auktionssommar har rest genom Sverige och varit i totalt åtta orter på auktioner i sommar. Turnen började i Trosa, mellan Södertälje och Nyköping och avslutades under söndagen i Obbola, utanför Umeå.

Serien går ut på att två par tävlar mot varandra om vem som kan ropa hem de mest värdefulla fynden under en auktion, med begränsad summa pengar.

– Det är par med ganska blandad erfarenhet. Vissa har inte gått på en auktion och sedan finns det de som i princip bor på auktioner. Men i det här programmet räcker det inte att vara påläst. De måste ha lite tur också. De tävlar inte bara emot varandra utan också emot auktionspubliken. Och ibland har de känts som att publiken vet att de har begränsat med pengar. De tävlande har haft det svettigt, säger Sofia Rågenklint, programledare.

Överraskade över det stora intresset

Det har varit ett stort intresse och mycket folk på de auktioner som programmet spelat in från något som förvånade.

– Vi har blivit överraskade på varje ställe över hur mycket folk det kommit till auktionerna. Det är helt underbart, säger Maria Granström, som tillsammans med Mats Bergstrand är värderingsmän i programmet.

”Auktionssverige börjar blomma upp”

Programledare är Sofia Rågenklint tror att auktioner är på uppgång.

– Jag tror att auktionssverige börjar blomma upp igen. De är en familjefest och det är alla åldrar som kommer. Jag tror att det här är något som kommer att fortsätta med gårdauktioner och det hoppas jag, för det är kultur, säger Sofia Rågenklint.

Auktionssommar sänds i SVT våren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.