Finn från Umeå kör en elbil från 80-talets slut – se den ovanliga Golfen

Uppdaterad
Publicerad

Finn Finnstedt i Umeå har något så ovanligt som en eldriven veteranbil. Bilen kör han nästan dagligen, räckvidden är drygt sju mil och det är få som tror att den gamla bilen med rostfläckar går på el.

– Jag fick skäll av en man när jag parkerade på elbilsplatsen, han kunde inte tro att det var en elbil, säger han.

I slutet av 1980-talet gjorde Volkswagen en väldigt begränsad upplaga elbilar av sin flaggskeppsmodell Golf. Elbilarna fick namnet CityStromer II och drygt 70 stycken tillverkades. Åtta av dessa hamnade i Sverige enligt Finn Finnstedt, som äger en av de åtta, hans bror äger ytterligare två.

Hittades övergiven i lada

Det var för tolv år sedan Finn Finnstedt upptäckte bilen som då var övergiven i en lada utanför Söderhamn. 7 000 kronor senare var han stolt ägare till den då batterilösa elbilen.

elbil

Till vardags arbetar Finn åt en elbusstillverkare – så kunskapen att få den gamla Golfen körbar igen var aldrig något problem.

Hör mer och häng med på en tur i den gamla Golfen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

elbil

Mer i ämnet