Hör vad projektledaren Christina Metcalfe säger om att det är så få kvinnor inom IT-branschen. Foto: SVT

”Fördomen är att kvinnor inte har kompetensen”

Uppdaterad
Publicerad

It-branschen är mansdominerad och för de kvinnor som vill ta sig in är tröskeln hög. Det tycker Christina Metcalfe, projektledaren för den årliga konferensen DataTjej.

– Jag vill verka som en drivkraft och visa kvinnor att vi kan. Vi stärker varandra och kan göra skillnad, säger hon.

Varje år arrangeras it-konferensen DataTjej. Syftet är att locka fler kvinnor och icke-binära till den annars mansdominerade it-branchen. Det här året hölls evenemanget i Umeå och projektet har letts av Christina Metcalfe.

”Hög tid att det förändras”

– Jag tycker inte det är konstigt att kvinnorna är så få, just eftersom det varit en så gammalmodig syn på att it är svårt, men jag tycker det är hög tid att det förändras och att kvinnor får ta mer plats i branschen, säger hon och fortsätter:

– Det finns en hel bransch där ute som bara hungrar efter nya kvinnor.

”Peppigt”

Vad märker du för attityd här på konferensen?

– Det känns väldigt peppigt. Folk är glada att få vara här, nätverka och alla hoppas på att hitta sitt drömyrke bland företagen vi bjudit hit.

Över hundra deltagare

Konferensen tar emot drygt hundra deltagare och totalt har 25 företag bjudits in för att mingla och föreläsa. Jannika Edmon, som pluggar till civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi, var en av deltagarna.

– Det är jättetråkigt att det är så få kvinnor i it-branschen tycker jag. Det behövs fler och jag tror vi tjejer är dåliga på att ta för oss, så vi måste bli bättre på det, säger Jannika Edmon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.