Foto: Skärmdump

Fisketillsynsmän utsätts för näthat och hot

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten runt fisket i Byskeälven har nu trappats upp ytterligare. Nu är det Sveaskog och fiskevårdsföreningen som inte är överens om hur fiskerätten ska hanteras.

Båda parter säljer fiskekort. I sociala medier är tonen hård och hotfull. Se mer i klippet ovan.

Fiskekonflikten – detta har hänt

• Byskeälven är en oreglerad norrländsk skogsälv med vild lax och vild öring. Här finns även även stor harr och mycket varierade fiskeställen.

• Byske fiskevårdsområde, Västerbottensdelen bilades 1989.

• Älven har cirka 400 fiskerättsägare. Från privata till föreningar och skogsföretag.

• Skogsbolaget Sveaskog menar att man äger 70 procent av fiskerätterna och menar också att man har rätt att sälja egna fiskekort. Bolaget uppger att man återinvesterar 50 procent av inkomsterna i älven. Fiskevårdsområdet säger att man under de senaste trettio åren har återinvesterat 100 procent av alla pengar som kommit genom sportfisket.

• Under trettio år har sportfisket i Byskeälven flytit på bra till för några år sedan då en ny styrelse tillsattes i Byske fiskevårdsområde och diskussionen startade om hur arbetet ska bedrivas och om vem som ska ha rätt att tjäna pengar på fiskekortförsäljningen. Sveaskog menar att de som stor fiskerättsägare har rätt att sälja egna fiskekort.

• Konflikten har eskalerat för att nå stormstyrka nu i år. Sveaskog säljer egna fiskekort till ett lägre pris och konkurrerar med fiskevårdsområdet som får sälja färre kort och därmed också får sämre ekonomi.

• Tonen i sociala medier har blivt hård och kritikerna har uttryckt sig på ett sätt som gör att fiskevårdsområdets tillsynsmän har känt sig hotade att bli skjutna med hagelgevär fylld med salt eller bönor. Ordföranden i fiskevårdsområdet har polisanmält hot mot tjänsteman då det handlar om skjutvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.