Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör fiskevårdsföreningen och skogsbolaget om hoten kring fisket i Byskeälven Foto: SVT

Infekterad konflikt om fisket i Byskeälven

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten om fisket i Byskeälven, en av Sveriges bästa laxälvar, har pågått under flera år. Sveaskog, som är en av fiskerättsägarna, säljer nu fiskekort till ett lägre pris än fiskevårdsföreningen.

Bråket har trappats upp successivt, Sveaskog har lovat ekonomiskt och rättsligt stöd till fiskare som eventuellt bötfälls av fiskevårdsföreningen.

– Det är tråkigt att ett statligt bolag lovar betala böter, de har piskat upp stämningen, säger Mikael Stenman, ordförande i fiskevårdsföreningen.

Men Sveaskog tycker annorlunda.

– Vi har erbjudit juridisk hjälp om något skulle inträffa, så att folk som köper fiskekort av oss kan känna sig trygga, säger David Berglund på Sveaskog.

Tillsynsmännen från fiskevårdsföreningen går nu ut i grupp sedan man på sociala medier hotats att skjutas med hagelgevär, dessa hot har polisanmälts av fiskevårdsföreningen.

Hör ordföranden i Byske fiskevårdsförening och skogsvårdschefen från Sveaskog i klippet ovan.

Fiskekonflikten – detta har hänt

Visa

• Byskeälven är en oreglerad norrländsk skogsälv med vild lax och vild öring. Här finns även även stor harr och mycket varierade fiskeställen.

• Byske fiskevårdsområde, Västerbottensdelen bilades 1989.

• Älven har cirka 400 fiskerättsägare. Från privata till föreningar och skogsföretag.

• Skogsbolaget Sveaskog menar att man äger 70 procent av fiskerätterna och menar också att man har rätt att sälja egna fiskekort. Bolaget uppger att man återinvesterar 50 procent av inkomsterna i älven. Fiskevårdsområdet säger att man under de senaste trettio åren har återinvesterat 100 procent av alla pengar som kommit genom sportfisket.

• Under trettio år har sportfisket i Byskeälven flytit på bra till för några år sedan då en ny styrelse tillsattes i Byske fiskevårdsområde och diskussionen startade om hur arbetet ska bedrivas och om vem som ska ha rätt att tjäna pengar på fiskekortförsäljningen. Sveaskog menar att de som stor fiskerättsägare har rätt att sälja egna fiskekort.

• Konflikten har eskalerat för att nå stormstyrka nu i år. Sveaskog säljer egna fiskekort till ett lägre pris och konkurrerar med fiskevårdsområdet som får sälja färre kort och därmed också får sämre ekonomi.

• Tonen i sociala medier har blivt hård och kritikerna har uttryckt sig på ett sätt som gör att fiskevårdsområdets tillsynsmän har känt sig hotade att bli skjutna med hagelgevär fylld med salt eller bönor. Ordföranden i fiskevårdsområdet har polisanmält hot mot tjänsteman då det handlar om skjutvapen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer