Foto: SVT

Fiskekonflikt hotar sportfisket i Byskeälven

Publicerad

En långdragen konflikt inom Byskeälvens fiskevårdsområde har gjort att skogsbolaget Sveaskog, nu begärt utträde ut fiskevårdsområdet. Tilltaget befaras nu försämra för sportfiskarna i älven.

Det är i en skrivelse till Länsstyrelsen som skogsbolaget Sveaskog nu begär utträde ur Byskeälvens fiskevårdsområde. Bland annat skriver man att man inte delar fiskevårdsområdesföreningens strategi och vision för Byskeälvens fiskevårdsområde och att de allvarliga motsättningar som föreligger inom fiskevårdsområdet påverkar fiskevården och fiskeförvaltningen negativt. 

– Sveaskog äger drygt 50 procent av fiskerätten i Byskeälven, men 25 år gamla stadgar innebär att vi saknar fullständigt inflytande. Vi har försökt att förändra stadgarna men inte lyckats och då är utträde det som återstår för oss, säger Ola Söderdahl, försäljningschef jakt och fiske på Sveaskog.

– Det finns två delar i skrivelsen. Dels kritiserar de vår verksamhet och jag skulle säga att den kritiken är grundlös. Men å andra sidan anlägger de ett ägarperspektiv, där man vågar ställa krav på ekonomiskt utbyte för att man är fiskerättsägare, säger Mikael Stenman ordförande för föreningen Byskeälvens fiskevårdsområde.

Kan tvingas köpa fiskekort i varje by

Det är nu Länsstyrelsen som ska behandla Sveaskogs utträdesansökan ur fiskevårdsområdet, men redan nu finns farhågor att sportfisket i Byskeälven kommer påverkas negativt.

– I dagsläget kan sportfiskarna på ett fiskekort fiska längs 10 mil älv, men om Sveaskog lämnar fiskevårdsområdet eller om det blir upplöst kommer det bli tuffare. Då kan sportfiskarna tvingas köpa fiskekort i varje by, säger Mikael Stenman.

– Det är klart att ett fiskevårdsområdet som det varit hade varit ett bättre alternativ. Nu kommer det bli mer uppstyckat, men å andra sidan tror vi att vi kan göra det minst lika bra som fiskevårdsområdet på de rätt så många mil som är Sveaskogs sträckor, säger Ola Strandahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.