Området är ett populärt ställe för fladdermöss – detta ställer till det för kommunen. Foto: TT

Fladdermöss försenar bostadsbygge

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort planerat bostadsbygge i Umeå försenas. Detta eftersom området som man vill bygga på är ett populärt ställe för fladdermöss. Kommunen måste nu söka artskyddsdispens.- Det är en populär plats för fladdermöss, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Väst på stan i Umeå, på området Brinken, planeras flerbostadshus. Ett fastighetsbolag vill bygga flera flerbostadshus. Men nu kommer byggandet försenas. Detta pågrund av att området som ligger nära älven är populärt tillhåll för fladdermöss. Detta var vk.se först att rapportera om.

– Det är välkänt och det har gjorts inventeringar. Hela älvlandskapet är en plats där fladdermössen söker föda, säger Mikael Berglund (S).

”Ska göra ordentlig inventering

Fladdermöss är fridlysta i Sverige. Byggnadsnämnden har därför nu beslutat i samråd med länsstyrelsen att det ska göras en ansökan om artskyddsdispens.

– Det ska göras en till ordentlig inventering och vi ska ta in extern hjälp, säger Mikael Berglund (S).

Kan bygga murar till fladdermössen

Mikael Berglund säger att detta inte innebär att bygget kommer att stoppas men att det kommer att försenas. Eventuellt måste man göra åtgärder för fladdermössen.

– Antingen gör man ingenting eller så gör man vissa åtgärder. Det kan till exempel handla om att man göra murar med hål i som kan bli populära för fladdermössen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.