Fler barn i Norsjö än kommunen klarar av

Uppdaterad
Publicerad

Norsjö har fått en riktig babyboom. Det har fötts så många barn att det nu är stor brist på platser inom barnomsorgen.

Inte sedan mitten av 90-talet har det fötts så många barn i Norsjö som förra året. En handfull av de dryga femtio nya småbarnsföräldrarna träffas ett par gånger i veckan och fikar på församlingshemmet.

– Det är jättehärligt och vi är många som är kompisar sedan tidigare och har fullt upp på dagarna,säger Ebbas mamma Sara Lindahl.

– Känns bra för det kommer ju att bli stora klasser och mycket barn till fritidsaktiviteter när de blir äldre också, säger Abbes pappa Jesper Stenmark.

För få barnomsorgsplatser

Men kommunen får ett angenämt men akut problem. Ett tjugotal barnosorgsplatser saknas. Redan till hösten är ambitionen att en ny förskoleavdelning ska öppna.

– Vi ska så fort som möjligt göra klart den, men det vet vi inte om vi hinner, säger kommunchef Katarzyna Wikström.

Förutom lokalern handlar det också om att hitta personal så att barngrupperna inte blir för stora.

– Vi hoppas kunna anpassa verksamheten så att den blir bra utifrån de krav på barnstorlekar vi har, säger kommunchef Katarzyna Wikström

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.