Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan sätta mina gränser på hur mycket jag kollar” – hör Umeåstudenters tankar om att reglera Tiktok inom EU. Foto: Madeleine Harrati/SVT, Anna Bergman/SVT

Umeåstudenter säger nej till Tiktok-förbud i EU: ”Bättre att reglera”

Publicerad

I april röstade den amerikanska senaten igenom att förbjuda Tiktok i USA. Inför valet till Europaparlamentet höjs röster även bland svenska politiker att göra detsamma i EU.

Studenter i Umeå tror inte att förbud är rätt väg att gå, men vill däremot se restriktioner mot sociala mediejätten.

USA:s vilja att förbjuda Tiktok i landet baserar sig på att appen ägs av ett kinesiskt bolag och att det innebär en oro för att användardatan kan användas av kinesiska myndigheter till exempelvis påverkanskampanjer.

Även i Europa diskuteras Tiktoks framtid. EU utreder just nu om Tiktoks algoritmer är så beroendeframkallande att de kan leda till psykisk ohälsa. I Sverige går Kristdemokraterna i bräschen inför EU-valet för att EU ska förbjuda sociala medieappen om de inte bryter banden till Kina.

EU-val 2024

Ta del av fler studenters åsikter kring att förbjuda Tiktok i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet