Särskilt allergiframkallande ämnen finns i många städ- och hygienprodukter. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Fler blir allergiska mot parfym

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler utvecklar en allergi mot parfymämnen. Samtidigt märks en ökning av parfym i allt fler produkter. – Det är oroande, säger Ulrika Nilsson som forskar på vad det är i parfymer som utlöser allergier.

Parfym är en av de vanligaste orsakerna till kontaktallergi, det vill säga hudallergi och allergiskt kontakteksem. Mer än fyra procent av Europas befolkning har någon form av hudallergi mot parfymämnen. 

– Nyligen gjorda studier visar att kontaktallergier mot parfymämnen ökar generellt i hela västvärlden, säger Ulrika Nilsson, professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, och hänvisar bland annat till en studie gjord i fem europeiska länder, bland annat Sverige, 2015.

Vanligt bland unga

Parfymallergi är i de allra flesta fall inget man föds med utan något man utvecklar. En svensk studie som nyligen gjorts på 2 500 ungdomar visade att i 16-årsåldern hade cirka två procent redan utvecklat en hudallergi mot ett eller flera parfymämnen.

Parfymerade produkter ökar, säger professor Ulrika Nilsson. Foto: Stockholms universitet/Claudio Bresciani, TT

– Det är en ganska hög siffra i den åldern, och det som stack ut var att pojkar och flickor var drabbade i lika hög grad, säger Ulrika Nilsson.  

Vet man varför allergierna ökar? 

– Det är troligtvis för att användningen av parfymerade produkter ökar och för att parfym finns i väldigt många produkter i dag, säger Ulrika Nilsson som forskar på att ta fram bättre analysmetoder för att kunna studera de ämnen i parfymer som ger allergier. En del av arbetet görs i samarbete med parfymindustrin.

Vissa ämnen särskilt riskabla

Idag har ett stort antal parfymämnen blivit klassificerade som mer eller mindre kontaktallergena (hudallergena) ämnen. Och att varje dag använda flera produkter med olika parfymämnen kan öka risken.

– Det finns studier som tyder på att upprepad och långvarig exponering ökar risken för att utveckla allergi, därför är det särskilt olyckligt att det finns parfym i produkter riktade till barn, säger Ulrika Nilsson.

Förutom kontaktallergi kan man även reagera mot parfymdofter om man har diagnosen doftöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet SHR. Det är ingen allergi utan en överretbarhet i det sensoriska nervsystemet. I Sverige har cirka sex procent den kliniska diagnosen, enligt Astma- och allergiförbundet. 

Kontaktallergi eller hudallergi.

Cirka fyra procent av Europas befolkningen har en diagnostiserad allergi mot ett eller flera parfymämnen. Symptomen kan vara eksem, klåda, utslag. Parfymämnen är en av de vanligaste orsakerna till att man utvecklar en hudallergi. Man kan reagera när huden kommer i kontakt med ämnet eller om det finns i luften. Även luftburna allergen kan ge en kontaktallergi. 

Doftöverkänslighet, SHR (Sensorisk hyperreaktivitet)

SHR är ingen allergi utan en överretbarhet i det sensoriska nervsystemet. Ofta reagera personer med luftvägsbesvär av dofter och kemikalier.  I Sverige uppfyller cirka sex procent kriterierna för diagnos, enligt Astma- och allergiförbundet. Symptomen kan likna de vid allergi men idag finns ingen bra behandling utan rekommendationen är ofta att undvika produkter och miljöer som ger symptom. 

Källa: 1177, Astma- och allergiförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.