Kicki är doftöverkänslig: Inte alla som tycker det är värt att umgås med mig

Publicerad

Att inte kunna vistas bland folk, träna på en sportanläggning eller gå och handla för att det finns parfymerade produkter överallt.
Det är verklighet för Kicki Olson i Umeå.
– Jag tror inte folk tänker på hur många saker man har på sig som är doftar på ett eller annat vis, säger hon.

Kicki Olson växte upp med en väldigt allergisk pappa, men det var först i gymnasiet som hon själv började må dåligt när hon kom i kontakt med parfymer och andra kemiska dofter. Hon fick svårt att andas, migrän, känslan av att hjärnan och kroppen stängdes ned och kände en oerhörd trötthet överlag. Idag styr doftöverkänsligheten hela hennes liv. 

– Jag kan aldrig gå på bio, restaurang eller umgås på offentliga platser och inte heller gå och träna på gym, vilket jag saknar jättemycket. 

Hon tycker att problemet har blivit värre i hela samhället: 

– Förut kanske människor hade parfym på sig vid festliga tillfällen, men idag är det en vana för många att använda det varje dag. Till och med inom sjukvården där man som patient ombeds vara doftfri så kan man träffa personal som luktar parfym.

Vänner måste välja bort dofter

Att bjuda hem folk är också svårt. 

– Jag är egentligen en ganska social person men de vänner jag har kvar har fått anpassa sig efter mina begränsningar och välja bort att använda parfymerade produkter för att vi ska kunna umgås.  

– Men andra har inte gjort det och då kan vi inte ses. Jag kan bli lite ledsen av att de prioriterar att använda doftande saker framför att kunna träffa mig. Det är som att vissa tror att de inte blir rena och fräscha om de inte luktar ”gott”. 

Finns ingen bot

Sex procent av Sveriges befolkning är drabbade av doftöverkänslighet som utlöses av parfymdofter eller kemikalier, ett tillstånd som det idag inte finns någon ordentlig behandling mot. Kicki Olson har deltagit i två olika studier om doftöverkänslighet på Umeå universitet. 

– Jag har fått höra att jag ska sluta fåna mig, att man tror att jag hittar på eller överdriver, men både forskarna och jag själv fick under testtillfällena tydligt se hur kraftigt kroppen reagerade även av dofter som de själva knappt noterade.  

– Man väljer inte att bli handikappad på detta vis så att hela tillvaron begränsas, det finns ju ingen vinst alls i det.

SVT rapporterade · Reagerar du på parfymerade produkter?

Tack för alla inlägg och kommentarer. Hur tänker ni när det handlar om barn och allergier? Många barnprodukter innehåller parfym, tvärt emot riktlinjerna. Undviker ni det i vardagen eller handlar ni av bara farten? Dela mer er!
06.09
God morgon! 
Allt fler utvecklar en allergi mot parfymämnen samtidigt som det sker en ökning av parfym i allt fler produkter.
Hur reagerar du på parfymerade produkter? Dela med dig av dina erfarenheter i vår chatt.
06.42
Som ung trodde jag det var normalt att det tog tvärstopp i andningsvägarna när en välparfymerad person kom i närheten. Värst var hotellfrukostar med nypåtagna produkter. Som tur är räcker det för mig att backa några meter så kan jag andas igen
06.42
Man behöver inte vara allergisk mot dofter för att uppleva obehag med parfym och parfymerade produkter. Den som sprider stark parfymdoft gör ett intrång i min personliga sfär där jag vill kunna andas frisk luft och inte känna obehag av kemikalier.
06.51
Både herrar och damer som har starka doftartiklar på sig ger mig huvudvärk på några minuter om jag inte lyckas undvika dem. Dofterna ligger kvar länge i hissar, bussar och lokaler.
07.04
Är doftöverkänslig och önskar att all kollektivtrafik och alla arbetsplatser var doftfria...
07.11
Förutom att förpesta tillvaron för oss som vill kunna gå ut på konsert, restaurang, gå i affärer... De tror dessutom att deras parfym ska spela nån roll bland hundra andra? Idiotiskt. Meningslös fåfänga.
07.24
Jag måste flytta på mig om jag hamnar nära någon med stark parfymdoft på pendeln. Män doftar värst. Måste skura tvättmedelsfack noga innan jag tvättar i tvättstugan annars får jag besvär av mina rena lakan o kläder. Sköljmedel, är det verkligen nödvändigt?!
Jag hade inga besvär fram till 50 års ålder.
07.26
Reagerar på alla dofter. I kollektivtrafiken doftar alla från parfymer och cigarettrök till otvättade kläder. Flyttar mig hela tiden
Tänk så svårt att bara använda vanligt oparfymerat tvättmedel.
07.33
Jag är inte allergisk men har ändå svårt för parfymerade människor. Dofter som nästan suger andan ur en när man passerar och kan ligga kvar i utrymmen en längre tid. Sitter hellre bredvid en äldre man som luktar gubbsvett än en äldre dam som stinker av parfym.

Fakta: Två medicinska diagnoser vid överkänslighet mot parfym

Visa

Kontaktallergi eller hudallergi.

Cirka fyra procent av Europas befolkningen har en diagnostiserad allergi mot ett eller flera parfymämnen. Symptomen kan vara eksem, klåda, utslag. Parfymämnen är en av de vanligaste orsakerna till att man utvecklar en hudallergi. Man kan reagera när huden kommer i kontakt med ämnet eller om det finns i luften. Även luftburna allergen kan ge en kontaktallergi. 

Doftöverkänslighet, SHR (Sensorisk hyperreaktivitet)

SHR är ingen allergi utan en överretbarhet i det sensoriska nervsystemet. Ofta reagera personer med luftvägsbesvär av dofter och kemikalier.  I Sverige uppfyller cirka sex procent kriterierna för diagnos, enligt Astma- och allergiförbundet. Symptomen kan likna de vid allergi men idag finns ingen bra behandling utan rekommendationen är ofta att undvika produkter och miljöer som ger symptom. 

Källa: 1177, Astma- och allergiförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer