Se den nyfikna fjällräven i Stekenjokksområdet. Foto: Sonja Almroth

17 fjällrävskullar födda i Västerbotten – uppåtgående trend

Uppdaterad
Publicerad

Mer än dubbelt så många fjällrävskullar föddes i länet i år. Det visar Länsstyrelsens inventering. Tillgången till fjällämmlar är starkt knutet till hur många kullar som föds och nu hoppas Länsstyrelsen att antalet fjällämlar ökar ännu mer.

I år har 17 stycken fjällrävskullar sett dagens ljus i Västerbottensfjällen, vilket är mer än året innan då bara sex fjällrävspar fick ungar.

– Vi har inte riktigt slutfört inventeringen så det kan dyka upp någon kull till i år, säger Sonja Almroth naturbevakare på Länsstyrelsen.

Antalet lämmlar varierar vanligtvis i fyraårscykel med så kallade toppår och bottenår, då lämmlarna ofta drabbas av matbrist. 2019 var ett toppår och då föddes hela 27 fjällrävskullar i länet. 2020 var ett bottenår och under bottenåren brukar det inte födas några fjällrävar, men med hjälp av stödutfodring lyckades ändå sex fjällrävspar få ungar.

Skabb upptäcktes tack vare ökad turism

I våras drabbades fjällrävar i Stekenjokk av rävskabb. Smittan kom från rödrävar som vandrat upp i fjällområdet. Länsstyrelserna i både Jämtland och Västerbotten började medicinera de drabbade rävarna och det har gett resultat.

– Under sommaren har vi inte sett några nya fall av rävskabb. Bilder från viltkameror visar  att fjällrävarna är friska, så medicineringen verkar ha lyckats den här gången, säger Sonja Almroth naturbevakare på Länsstyrelsen

Enligt Almroth upptäcktes ett fall av skabb efter att  turister tipsat Länsstyrelserna.

– Tack vare den ökade turismen fick vi fler ögon efter vägarna och ser man någonting får man gärna tipsa oss, säger hon.

Babylycka i hela landet

Även i övriga landet  var babylyckan stor. De preliminära sifforna visar att hela 60 fjällrävskullar föddes i år. I Norge har 46 kullar noterats.

– Det är jätteroligt. Vi alla som jobbar med det här blir jätteglada när det är så. Drömscenariot är att ha en kull i varje fjällrävslya som vi känner till, men det är inte troligt de närmsta åren, säger Sonja Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.