Foto: Svt

Fler flexibla utbildningslösningar behövs i Skellefteå för att klara etableringen av batterifabriken

Publicerad

När Tesla Gigafactory skulle starta i Reno, Nevada, i USA behövde man tusentals anställda som måste snabbutbildas. Nu står Skellefteå inför ett liknande scenario när batterifabriken byggs.

– Vi fick helt tänka om men lyckades skapa ett koncept där vi är några få som utbildar 600 per termin, berättar Randal Walden från TMCC, Truckee Meadows Community College, som haft rollen som utbildningssamordnare.

Flexibilitet var nyckelordet.

– Vi hade inga lärarledda klasser utan vem som än kom in genom dörren, närsomhelst, fick möjligheten att hoppa på utbildning utifrån sina förutsättningar, berättar Randal Walden, som nyligen besökte Skellefteå. Förutom Tesla har han även varit utbildningssamordnare till Panasonic.

Genom att bryta ner utbildningen i mindre delar där varje modul följde samma struktur kunde intresserade tillgodogöra sig kunskaperna de behövde. De började studera online, fortsatte med att göra quiz och kunde sedan i utbildningscentrats lab göra praktiska övningar. Efter det gjorde de ett test och när de klarade provet fick de gå vidare till nästa moment.

Tillgänglighet på kvällar och helger

– Vi har också varit flexibla i att finnas till hands även under till exempel helger för att det alltid ska finnas någon som kan svara på elevernas frågor, säger Randal Walden.

På det sättet kunde också många kombinera sitt dåvarande arbete med utbildning.

Hör Randal Walden berätta mer om utbildningssatsningen och vad han tror om Skellefteås möjligheter att lyckas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.