Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här snabbutbildas invandrare till barnskötare – hör vad deltagarna säger Foto: Svt

Skellefteå utvecklar snabbspår från SFI till jobb

Publicerad

Istället för att läsa alla nivåer av SFI (svenska för invandrare) kan nu utrikes födda redan på C-nivån växla in till en yrkesutbildning.
– Det är fantastiskt att se gnistan tändas hos människor som inser att de har chans att få jobb och etablera sig snabbare i samhället, berättar Annika Nilsson som är processledare vid vuxenutbildningen i Skellefteå.

Yrkesutbildningarna som startade i höstas har nu 150 elever fördelade på fem olika inriktningar: vård, industri, restaurang, besöksnäring och barnomsorg. Utbildningspaketen har satts ihop med respektive bransch. I varje klass finns både en svenskalärare och en yrkeslärare.

– Dubbla lärare kostar förstås, men vi ser att försörjningsstödskurvan går åt rätt håll och på sikt är mycket vunnet om vi lyckas få dem att stanna och jobba i Skellefteå, konstaterar Annika Nilsson.

Arbetssätt som sprids över landet

– För mig betyder utbildningen mycket och i framtiden hoppas jag bli lika duktig på svenska som ni, säger eleven och fyrabarnsmamman Fartoon.

Det här sättet att utbilda blir alltmer vanligt över hela landet. Skellefteå har hämtat inspiration från ett gymnasium i Stockholm och nu är det flera kommuner som intresserar sig för modellen i Skellefteå. Här handlar det i stor utsträckning om att försöka möta kompetensbehoven som uppstår i samband med industrietableringen av en batterifabrik som behöver 2500 anställda.

I klippet besöker vi barnskötarutbildningen och hör vad både elever och processledaren säger om snabbspåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer