Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska hjälpas åt” – hör Anniqa Edström som är köttproducent i Flarken, om varför de rear ut köttet. Foto: Berno Jonsson/SVT

Fler handlare säljer mat med kort datum billigare – hör köttproducenten i Robertsfors

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler butiker ansluter sig till appar eller försöker på andra sätt att sälja ut mat som har kort datum. Detta för att minska matsvinnet.

– Jag ser det som en vinn-vinn-situation för både konsumenter och producenter, säger Anniqa Edström som är köttproducent i Flarken.

Lokala butiker och restauranger plockar ihop överbliven mat och livsmedel med kort datum som en typ av överraskningskasse – mat som annars skulle slängas. Maten säljs sedan mycket billigare.

– Det är en fördel för både kunderna och för oss och vi ska väl alla hjälpa till att minska på matsvinnet, säger Anniqa Edström.

Det är en stor ökning av antalet företag som ansluter sig till appar för att rädda mat som snart håller på att gå ut.

Företaget Too good to go ser en snabb ökning i norra Sverige. Totalt är det 140 aktörer i övre Norrland som är anslutna till företaget, en ökning med 160 procent under 2023.

I hela Sverige är det idag 2 400 företag anslutna, en ökning med 34 procent under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.