Foto: Anders Wiklund, TT/SVT

Fler köper elbilar i Västerbotten – ”Finns ett stort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

Det säljs allt fler elfordon i Västerbotten, men fortfarande utgör de bara en liten del av det totala antalet bilar. På Fossilfria transporter i norr menar man att priset och infrastrukturen är hinder på vägen för utvecklingen.

Under 2018 ökade antalet elfordon på personbilssidan i Västerbotten ganska rejält. Enligt myndigheten Trafikanalys ökade antalet rena elbilar från 181 till 275. Dessutom fanns i slutet av 2018 1 600 elhybrider och 547 laddhybrider i länet.

Fortfarande är detta en liten del av det totala antalet bilar som är över 136 000.

– Redan det här året tror jag att det kommer att hända mycket, men det är som mycket som krävs fortfarande, säger Johan Edqvist, projektledare för länsstyrelseledda Fossilfria transport i norr.

”Finns ett stort intresse”

Han tycker att det finns en öppenhet i samhället för arbetet mot att få bort fossila bränslen. Bland privatpersoner så märks det inte minst på att många överväger laddhybrider som ett alternativ vid köp av bil.       

– Där finns ett stort intresse, många av de nya bilar som säljs är ju laddhybrider och där finns ju ett stort intresse, säger han.

Priset avskräcker

Men fortfarande finns det alltså några viktiga punkter som måste förändras, och det handlar framförallt om pris och om infrastruktur.

– Jag tror folk är lite tveksamma om det här kommer att fungera för ens egna behov, och det måste finnas en acceptans för den här tekniken för att folk ska våga investera. Sen är det priset, och där är elbilar mycket förknippat med dyra lyxmärken. Men där händer det mycket, det kommer nya bilar hela tiden så priset kommer att sjunka och det är jätteviktigt, säger Johan Edqvist.

Så många elbilar finns i din kommun:

Nordmaling 3

Bjurholm 1

Vindeln 6

Robertsfors 15

Storuman 2

Sorsele 0

Dorotea 1

Vännäs  17

Vilhelmina 1

Umeå 172

Lycksele 3

Skellefteå 78

Åsele 0

Malå 0

Norsjö 0

Västerbotten totalt: 300

I Västerbotten finns också 1 437 elhybridbilar och 591 laddhybridbilar.

Fakta: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.