Hör hur Nicke Lindström tycker det fungerar att köra elbil i Lycksele. Foto: SVT

Nicke en av få som kör elbil i inlandet: ”Kör fyra mil varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Nicke Lindström köpte sin elbil för åtta år sedan och fram tills i år var han den ende som körde elbil i Lycksele.
– Det är helt fantastiskt. Jag är frälst. Går tyst för en krona milen i energiförbrukning. Jag kör fyra mil till och från jobbet varje dag, säger han.

Nu finns det några fler elbilar i Lycksele och i hela Västerbotten finns det 300 elbilar inregistrerade, enligt Transportstyrelsen.

Både Skellefteå Kraft och Umeå Energi bygger ut laddstolpar i Västerbotten. Länsstyrelsen utreder också möjligheten att man skall kunna åka elbil hela vägen från Mo i Rana till Umeå efter E12.  

”Måste bygga laddstolpar”

År 2025 kommer vändpunkten enligt en del experter. Då skall det tillverkas mer elbilar än fossilbilar i världen .

– Vissa säger att 85 procent av all laddning skall ske i hemmet. Andra talar om hela 95 procent. Samtidigt måste vi bygga ut med laddstolpar om man åker längre bort och behöver ladda bilen,  säger Glenn Vikman vid Skellefteå Kraft som idag har elva laddställen i Västerbotten.

När kommer elbilen att dominera i Västerbotten? 

– Det kommer att ta tid. Men elbilen tillsammans med elhybrid och laddhybriderna kommer starkt även här uppe hos oss, säger Glenn Vikman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer