Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antalet handledare räcker inte för att utbilda fler barnmorskor, säger Kristina Lejon, prodekan på medicinska fakulteten. Foto: TT/SVT

Rekordmånga vill bli barnmorskor – för få utbildningsplatser i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Till denna termin har 114 personer sökt till barnmorskeutbildningen i Umeå, vilket är rekordmånga. Men utbildningen kan inte ta emot så många som de vill eftersom det inte finns tillräckligt med handledare.

Utbildningen har redan utökat antalet utbildningsplatser med tio stycken per år till 45. Men det skulle kunna utbildas fler. 

– Det här är ett komplicerat pussel. Utbildningen innehåller en stor del klinisk praktik och det är en förutsättning för att man ska uppnå de färdigheter och mål som är uppsatta, säger Kristina Lejon, prodekan på medicinska fakulteten.

Hon menar att det finns begränsad möjlighet ute i regionerna att ta emot studenterna under praktiken.

– Vi skulle kunna öka antalet platser till viss del direkt, men då skulle vi behöva öka resurserna även på universitetssidan, säger Kristina Lejon, prodekan på medicinska fakulteten.

Handledarna flaskhalsen

Nu försöker utbildningen tillsammans med regionerna att hitta nya sätt att arbeta för att kunna utöka antalet utbildningsplatser. 

– Vi försöker pussla så mycket som det går, hitta nya modeller för hur studenterna ska kunna göra praktiken, just för att kunna maximera antalet studenter. Men just idag ligger flaskhalsen kring handledarna, säger Kristina Lejon.

Söktrycket till vårdrelaterade utbildningar har ökat under pandemin. På två år har antalet förstahandssökande till barnmorskeutbildningen gått från 70 stycken till 114, en ökning med över 60 procent. 

– Det har blivit en generell ökning av antalet sökande till hälso- och sjukvårdsutbildningar. Barnmorskeyrket har alltid haft en hög status och den verkar bestå trots debatten som pågår om bland annat arbetsmiljön.

Totalt hade 1 448 personer sökt barnmorskeutbildningar vid landets universitet och högskolor till denna termin, fram till sista antagningsdag. 290 av dem har antagits. Förra året sökte 1 149 personer, varav 286 antogs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet