Vårdpersonal vid en plastdocka som ligger i en säng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad några unga säger om att jobba inom hemtjänsten och hur det går till på den tvådagars-kurs som kommunen håller för de nya anställda i klippet. Foto: Anders Öhlund/SVT

Fler sökande till hemtjänsten än tidigare – 1 000 sökte jobb i Umeå

Publicerad

Intresset för att jobba inom hemtjänsten är betydligt större i sommar jämfört med tidigare år. Det uppger både Umeå och Skellefteå kommun.

– Vi fick 1 050 ansökningar på en stor annons, vilket överraskade oss glatt, säger Rebecca Andersson, HR-chef inom äldreomsorgen i Umeå.

I Skellefteå fattas det just nu 150 sommarjobbare inom hemtjänsten. I mitten av maj har kommunen deadline.

– Vi ser fler sökande än ifjol. Arbetsmarknaden i Skellefteå är också helt annorlunda. Northvolts konkurs och att företagen minskat intaget av sina sommarvikarier gynnar oss, säger Peter Näsström, enhetschef inom Skellefteå kommun och ansvarig för hemtjänsten.

Tagit bort bonus

Ifjol erbjöds ordinarie personal 30 000 kronor om man flyttade semestern och jobbade hela sommaren. All sådan bonus är nu borta. Det är bara vikarier som jobbar hela sommaren som kan räkna med 10 000 kr i bonus.

– Vi räknar med att kunna bemanna ändå. Vi har också i år tagit bort ”hyrundersköterskor” som vi jobbade med ifjol, säger Peter Näsström.

Umeå kommun: ”Kommer att lösa det”

I Umeå har sommaren aldrig sett så bra ut sedan pandemiåren.

– Det tickar in 10-15 ansökningar om dagen nu. Vi har just nu 100-150 sommartjänster obesatta, men allt pekar på att vi kommer att lösa det. Det som strulat till det är ”Lottas omsorgs” konkurs och hur mycket av den verksamheten kommunen ska ta över, säger HR-chefen Rebecca Andersson.

Även när det gäller de kommunala sjuksköterskorna ser läget mycket bra ut i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.