Under januari är det fler än normalt som vill ha hjälp med skulder. Foto: TT.

Fler söker hjälp med ekonomin efter julhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första månad får budget- och skuldrådgivarna i Västerbotten fullt upp. De SVT Nyheter ringt vittnar om att fler hör av sig för att få råd och hjälp när pengarna sinar och utgifterna från jul och nyår gör sig påmind.

En anledning till att många har problem med att få pengarna att räcka under januari är att man i december får lön tidigare än i vanliga fall och att december innebär mer utgifter än övriga månader.

De budget- och skuldrådgivare vi varit i kontakt med säger att det bästa är att försöka lägga undan pengar under de andra månaderna för att inte få ett ekonomiskt bakslag när högtiderna är över.

Löfte att styra upp skulder

Men att fler hör av sig till den kommunala budget och skuldrådgivaren i januari behöver inte betyda att folk gör av med för mycket pengar under julmånaden.

– Det kan också vara så att ens nyårslöfte är att ta tag i skulderna eller att man under flera månader försökt få det att lösa sig och så har det inte fungerat, säger Elisabeth Kristoffersson konsument, budget och skuldrådgivare för Umeå, Vindelns och Bjurholms kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.