Festivalen Brännbollsyran lockar tusentals besökare varje år. Foto: Patrick Trägårdh/Arkiv

Flera festivaler går ihop – vill få slut på sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Fem stora svenska festivaler går ihop och satsar för att motverka sexuella övergrepp i samhället.

Sexualbrott i samband med festivaler är inte ovanligt, men allt fler arrangörer agerar för att motverka problemen. Förra året ställdes till exempel hela Bråvallafestivalen in på grund av att ett stort antal sexualbrott anmäldes på festivalen 2017.

Nu går Brännbollsyran i Umeå, Way Out West, Lollapalooza Stockholm, Storsjöyran och Eksjö Stadsfest ihop under satsningen Dare to care för att förebygga sexuella övergrepp och främja ömsesidighet i sexuella möten.

– Det är många festivaler i Sverige som haft problematik med sånt här och jag tror det är viktigt att vara proaktiv i sådana frågor, säger David Arkhult, festivalgeneral för Brännbollsyran, när han intervjuas av Musikguiden i P3.

Kommer synas på stora skärmar

Festivalbesökare i Umeå kommer bland annat att märka initiativet genom budskap på stora skärmar, skriver P4 Västerbotten.

Enligt arrangörerna handlar det om att skapa en positiv publikkultur där sex bygger på ömsesidighet.

– Styrkan i den här satsningen är att vi kan använda de arenor där vi verkar – festivaler, konserter och klubbar, som är platser som starkt formar vår identitet och livsstil, för att driva ett förändringsarbete som förhoppningsvis ger avtryck i hela samhället, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to care på Svensk Live, i ett pressmeddelande.

Projektet drivs av Svensk Live i samarbete med RFSU och med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.