Bilden är en genrebild. Foto: TT

Flera gräsbränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har räddningstjänst i flera kommuner larmats om gräsbränder, bland annat i Överklinten, Robertsfors, där ett område på 100x100 meter fattat eld. Nu uppmanas allmänheten ta det lugnt med eldningen.

I Dorotea uppstod en brand när ett sällskap var i färd med att elda i en tunna. En gnista spred sig och gjorde att ett mindre område torrt gräs fattade eld.

– Det handlade om drygt hundra kvadratmeter. Normalt anser vi att det inte är en bra tid på året att elda, så vi uppmanar alla att vara försiktiga, säger Lasse Ridstedt, räddningschef i beredskap.

Sällskapet kunde själva släcka branden tillsammans med grannar. Räddningstjänst behövde endast vattna av området.

– Det krävs inte mycket för att det ska ta sig i fjolårsgräset om elden får spridning. Nu är det torrt och blåsigt, säger Rydstedt.

Ingen extra beredskap

Även i Skellefteå uppstod en mindre brand under förmiddagen.

– Vi kunde släcka den ganska omgående. Än är det oklart var som orsakade branden. Det är torrt nu och det är normalt för årstiden, men vi har ingen extra beredskap för utryckningar den här tiden på året, säger insatsledare Ola Lindström.

Stor gräsbrand i Överklinten

SOS Alarm larmade om ytterligare två bränder under eftermiddagen. En i Nordås, Umeå och en i Överklinten, Robertsfors.

I Överklinten handlar det om ett område på 100×100 meter. Räddningstjänst kallades till platsen, men kunde snabbt få situationen under kontroll.

– Det gick ganska fort. Det var blött runtomkring på området. Jag tycker att alla ska ta det försiktigt den här tiden på året. Ha alltid med släckningsmedel. Att elda handlar om eget ansvar att kunna ta hand om situationen, säger Joakim Olsson vid räddningstjänsten i Umeå.

I Västerbottens läns kustland har SMHI även utfärdat en varning för risk för gräsbrand.

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer