Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi känner ett större lugn” – Hör Chris Laura och Sharon Meijer om skillnaderna mellan storstadslivet och Malå i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Familjen flyttade från Nederländerna till Malå – se hur livet förändrats: ”Bästa beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Laura Meijer från storstaden Rotterdam i Nederländerna sålde allt de ägde och gav sig ut på husjakt genom Sverige.

Det slutade med en flytt till Malå.

– Det här det bästa beslutet vi tagit. Här är vi utomhus med barnen mer på en vecka – än vad vi tidigare var under en månad, säger Chris Laura.

Norsjö, Lycksele och Malå är de inlandskommunerna där inflyttningen var större än utflyttningen 2022 – Malå hade den högsta andelen med 152 inflyttade personer. Drygt 75 procent av dessa var under 40 år – bland annat Sharon Meijer och Chris Laura.

Tog husvagnen och körde runt i landet

Familjen bodde i Peru, Belgien och sedan i Rotterdam i Nederländerna innan de valde att hitta ett nytt hem i Sverige. De sålde sina ägodelar och tog med sig husvagnen runt om i Sverige innan de hittade sitt drömhus i Malå.

Unga i Norrlands glesbygd

– Vi skämtade om Malå till en början. Det finns en stad nära Lima som heter Mala och tyckte att det var kul att hitta en ort med samma namn i Sverige. I efterhand är det här det bästa beslutet vi tagit, säger Chris Laura.

Nu jobbar Chris inom industrin i Norsjö och Sharon jobbar på hotellet i Malå.

– Jag känner mig mycket mer avslappnad här, säger Sharon Meijer.

Malå kommun satsar på inflyttning

För att fortsätta inflyttningstrenden ska Malå kommun avsätta 60 000 kronor under 2023 för att främja inflyttning. Det är ett samarbete kommunen har med föreningar och företag.

Medborgare kan därför skicka in sina idéer till kommunstyrelsen, exempelvis vad som gör bostadsmarknaden mer attraktiv eller synliggöra livet i byarna i kommunen.

I klippet berättar Sharon och Chris om de största skillnaderna mellan storstadsliv och livet i Malå.

Så var in- och utflyttningarna i inlandskommunerna 2022

                         In    Ut

Norsjö             193/186

Malå                 152/135

Storuman       301/320

Sorsele            113/132

Dorotea          120/125

Vilhelmina       205/263

Åsele               139/145

Lycksele          514/488

Källa: SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet