Foto: SVT

Flera nya nationaliteter till vintersimmet i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Fyra hundra tävlande har anmält sig till Skandinaviska mästerskapen i vintersim i Skellefteå. Nytt för i år blir tävlingsdeltagande från bland annat Australien, Schweiz och Mongoliet.

Lördagen den 17 februari, 2018 arrangeras Skandinaviska Mästerskapet i vintersim- som är en del av världscupen 2017-2018 i Skellefteå. I onsdags var det sista dagen för anmälan och i år har fyra hundra simmare anmält sig, vilket är samma antal som ifjol.

Nytt för i år är att några nya nationer har anmält sig, bland annat Australien, Mongoliet och Schweiz. Iva Lundström från Skellefteå som kommer att simma är taggad inför årets sim.

– Det känns bra! Jag har försökt att träna på Eddahallen i Skellefteå med att simma och få upp konditionen och jag badar varje vecka i isvak, säger Iva Lundström från Skellefteå.

Hur tycker du att det ser ut vid älven just nu?

– Här i älven ser det konstigt ut, för så här öppet har det aldrig varit, säger Iva Lundström

Flyttade isvaken

Men Lars Westerlund från Mörkret och Kylans Glada Vänner är optimistisk.

– Många har varit oroliga för att det är mycket vatten, men vi har hittat lösningar vi har testat isen och vi kommer att flytta ut vaken ungefär 8 meter och sen kommer vi att gå ner i vaken på ett annat sätt än tidigare där det finns is och isen är kollad 35 centimeter, det ska räcka, säger Lars Westerlund från Mörkret och Kylans Glada Vänner.

Om vintersimmet i Skellefteå

Tävlingen arrangeras av Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner i nära samarbete med föreningen ”Skelleftesim”, Skellefteå kommun och Norran.

Individuella tävlingar genomförs i 25 meter bröstsim, frisim och fjärilsim, 50 meter bröstsim och frisim och 100 meter frisim. Dessutom körs stafetter 4 x 25 meter bröstsim där båda könen måste finnas representerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.