Foto: Stina Stjernkvist / TT

Flera nyheter vid röstningen i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt tre veckor är det val till EU-parlamentet. Det finns flera nyheter i årets val, bland annat ska valhemligheten skyddas bättre.

Alla EU-medborgare som fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen får den 26 maj gå och rösta. Men redan den 8 maj öppnar förtidsröstningen. Nytt för i år är att möjligheten att personrösta ökar. Dessutom kommer platsen där väljarna kan ta sin valsedel avskärmas och det är för att skydda valhemligheten. Och de nya reglerna kring valsedlarna gör att det kommer finnas valsedelsbordsansvariga i vallokalen.

– Det är en ansvarig som mellan varje person som röstar ska gå in och titta så att det är ordning och reda och att det finns valsedlar för alla partier, säger Håkan Johansson (S) ordförande i valnämnden i Umeå. 

EU-valet 2019

Färre men större lokaler

En annan sak som är ny för väljarna i Umeå kommun är att vallokalerna för några av valdistrikten bytt plats. Kommunen har inför EU-valet satsat på att ha färre men större byggnader där medborgarna kan rösta. Förskolor har i stor utsträckning bytts ut mot idrottshallar. Och en del större lokaler som kommer användas som vallokal kommer också att delas upp i flera valdistrikt.  

– Förskolor var nästan grunden för vallokalerna förut. Nu försöker vi vara i så stora lokaler som vi kan. Gärna sporthallar och idrottshallar. Sedan gäller det ju att de finns inom rätt geografi, så det inte blir för långt att gå till vallokalen. Vi vill hålla ihop valdistrikten och vi har under EU-valet lika många valdistrikt som i riksdagsvalet i höstas, säger Håkan Johansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet