Totalt har fem viltolyckor inträffat under natten och morgonen. I samtliga fall rapporterar polisen att inga personskador förekommit. Foto: SVT

Flera renar överkörda – polisen larmades aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsnatten och söndagsmorgonen har flera fall av viltolyckor rapporterats till polisen. I två av fallen hittades renar påkörda utan att någon larmat polisen.

Vid 8-tiden på söndagsmorgonen rapporterade en privatperson i Sorsele polisen efter att ha sett två påkörda renar längs med E45:an. En timme senare hörde en trafikant i Malå av sig om ett liknande fall med en ren som låg död vid vägen.

I varken av fallen har polisen larmats om olyckan.

– Man ska ju ringa in till polisen i sådana här fall just för att det måste kontrolleras hur allvarligt djuret är skadat och om det måste avlivas så det inte behöver lida. Gör man inte det kan det räknas som en smitning, förklarar Marie Andersson, RLC-kommunikatör på polisen.

Plogbil i krock med flertal renar

Det har annars larmats flitigt till polisen om viltolyckor under morgonen. Bland annat fick två renar avlivas i Åsele efter att en plogbil kolliderat med dem, och mellan Skarta och Vänjaurträsk i Lycksele krockade en bilist med en älgkalv. I det fallet kunde föraren märka platsen med hjälp av en påse och eftersöksjägare har kallats ut för att kontrollera djuret.

– Det är bra om folk vet att om man är med i en viltolycka så vill vi att man även märker ut olycksplatsen. Det hjälper den jägare som skickas ut att hitta någonstans att börja sitt sökande på. Märka platsen kan man göra med viltolycksband men har man inte sådant så kan man, som i det här fallet, ta vad man har, säger Andersson.

Totalt har åtta fall av viltolyckor rapporterats under morgonen.

Så gör du vid en viltolycka

  • Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.
  • Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
  • Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.