Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan få ett finger ibland” – se hur snöröjaren Vickan Olovsson har det på jobbet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Flera snöröjare vittnar om hat och hot från allmänheten: ”Folk pekar finger”

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten vittnar flera snöröjare om att allmänheten är oförstående till deras arbete. Speciellt när det kommer stora mängder snö på kort tid.

– Det är verkligen en utsatt bransch, säger Daniel Ledström, som snöröjer i Hörnefors.

– Det är sura miner och folk pekar finger, säger Vickan Olovsson.

Det har varit en intensiv period för snöröjarna längs kusten i Västerbotten. Många har åsikter om hur och var det ska skottas. Flera snöröjare vittnar om hat och hot från allmänheten.

– Folk har inte förståelse och hänsynstagandet fattas, säger Anders Jakobsson, snöröjare i Umeå och fortsätter:

– På gång- och cykelbanor är det ett stort problem. Det finns ingen förståelse. Man ställer sig bakom en traktor som backar. Vissa kan skrika och svära. Bilister tutar och gör långfingerhälsningar.

”Synd om de som kommer in i branschen”

Flera snöröjare säger att man vant sig.

– Jag har hållit på så länge, det rinner bara av mig. Men man ska inte behöva tåla det här. Jag blir mest upprörd när folk går på mina anställda. Jag vill inte att de ska höra att de gjort ett dåligt jobb. Vissa kan säga rent taskiga saker, säger Daniel Ledström.

– Jag har slutat ta åt mig. Men de som kommer in den här branschen tycker jag synd om. De blir oroliga och ängsliga, säger Anders Jakobsson.

”Alla har en åsikt om var snön ska läggas”

– Alla har en bild och uppfattning om snön, var den ska läggas och så vidare. Men folk vet inte hur upplägget är från kommunen, vi har överenskommelser om var vi ska lägga snön, säger Daniel Ledström.

– När det blir mycket gnäll brukar jag hänvisa till kommunen, jag kan inte ta en diskussion med alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.