Foto: SVT

Efter Darknetåtalet: Flera tillslag mot narkotikahandel i norr

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtalet mot de fem personerna som misstänks för delaktighet i narkotikahärvan på Darknet har polisen slagit till mot ett flertal köpare och säljare på marknadsplatsen. Det handlar om personer som sålt eller köpt narkotika på den krypterade delen av internet.

I samband med att åtal väcktes mot fem personer misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och penningtvättbrott på den nu nedlagda Darknet-sajten Flugsvamp 2.0, genomförde polisen ett flertal tillslag mot köpare och säljare från siten. Ett tiotal av tillslagen gjordes i region Nord.

–Det man har gjort är att antingen att man sålt narkotika på Flugsvamp 2.0, eller köpt så pass mycket att det är uppenbart att man har haft för intention att sälja narkotikan vidare. Det handlar om totalt 14 personer, säger Lars Andersson chef för polisregion Nords it-brottscentrum.

Tyngdpunkten i Västerbotten och Norrbotten

–Vi har gjort tillslag i alla fyra regioner i norr men tyngdpunkten har legat på Västerbotten och Norrbotten där vi gjort fyra tillslag vardera. Men vi har även gjort ett tillslag i Jämtland och ett i Västernorrland. Vid tillslagen har vi beslagtagit stora mängder hårdvara som nu analyseras. Samtidigt pågår fortsatt spaningsarbete, säger Lars Andersson.

Polisen storsatsar

De senaste åren har polisen stärkt upp rejält för att möta brottsligheten på internet.

–Svensk polis gör stora satsningar för att försvåra och vidta åtgärder mot den här typen av brott som sker på internet. Vi har ett regionalt it-brottscentrum som nu är i drift och som fortsätter att utvecklas. Och nu har vi möjlighet att identifiera personer som begår brott på Darknet. Du kan inte vara anonym, säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.