Bilden är tagen förra veckan. Nu uppmanar polisen trafikanter att köra försiktigt och att anmäla om man kör på vilt. Foto: Privat

Flera trafikskadade djur hittade efter vägar i Västerbotten och Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

De stora snömängderna gör att vilt söker sig upp på vägar där det är lättare att gå. Under dagen har en mängd skadade djur hittats efter vägar i Västerbotten och Västernorrland. Nu ryter polisen i från.

– Man måste anmäla, djuren plågas i onödan annars, säger Elisabeth Glaas, polisens presstalesperson i region nord.

Under söndagen har flera skadade djur hittats på vägar i Västerbotten och i Västernorrland. Djur som blivit påkörda av fordon – men som inte rapporterats in till polisen.

– Det är jätteviktigt att anmäla en olycka direkt, för att undvika att djuren lider, säger Elisabeth Glaas.

I Västerbotten har fyra skadade rådjur hittats, en skadad ren och en död ren. I Västernorrland har man hittat två skadade rådjur och en skadad älgkalv.

Plågas och lider i onödan: Brottsligt

Dessa skadade djur har aldrig rapporterats in till polisen, vilket gör att de plågas och lider längre än nödvändigt.

– Det är brottsligt att inte anmäla. Det klassas som smitning och kan ge böter. Det är din skyldighet att ringa polisen så skyndsamt du bara kan. Utsätt inte djur för onödigt lidande.

Utöver dessa smitningar har massa viltolyckor inträffat i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland som anmälts in till polisen.

– Det är väldigt mycket vilt i farten. Som förare måste man anpassa farten och inte stressa. Om man kör på ett djur måste man märka ut platsen också, säger Glaas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du göra om du kör på vilt – polisen förklarar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer