En enda lastbilskrock dödade tolv renar och skadade fler i Ånäset i Västerbotten. Foto: Berno Jonsson/SVT

Höga plogvallar gör vägarna till en dödsfälla för renar

Uppdaterad
Publicerad

Minst tolv renar dödades när en lastbil körde in i en renhjord längs E4 vid Ånäset sent på lördagskvällen. Nu uppmanar Malå sameby trafikanterna att sakta ner farten.

Det ymniga snöandet under de senaste dygnen har gjort att renarna som nu befinner sig vid kusten inte kommer åt födan i skogen eftersom snön är för djup. De söker sig ut mot vägarna för att vandra där det är lättare att ta sig fram, och blir kvar där då plogkanterna på vissa ställen nu är nästan två meter höga och svåra att forcera.

– Det blir som en dödskorridor för renarna då lastbilarna dundrar fram längs E4, säger Lars Stenlund som fick tolv av sina renar dödade i en enda smäll med en lastbil.

Han fortsätter:

– Förmodligen är det fler i den här rengruppen med brutna ben och inre skador som jag får avliva.

Trafikfara

Han hoppas att Trafikverket skär ner plogkanterna och att lastbilschaufförerna saktar ner farten.

– Vi gör så gott vi kan med att få bort renarna från vägen men vi hinner inte med och jag hoppas alla tar det lugnt för det här är en trafikfara för oss, våra djur och alla trafikanter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.