Flera ungdomar attackerade av gäng i Umeå – polisen söker tips

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar har under helgen blivit påhoppade och misshandlade av stora gäng i centrala Umeå. I lördags misshandlades en minderårig av ett gäng bestående av 20-25 personer, enligt uppgifter till polisen som nu söker vittnen till händelserna.

– Det är två separata händelser, eventuellt en tredje som vi utreder. Vi ser om det finns något samband och om vi kan få fram några misstänkta för händelserna, säger Peter Lindgren, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västerbotten.

Det var vid 21-tiden i lördags som den första attacken skedde, nåt som vk.se var först med att rapportera. En minderårig kille var på väg mot bussnavet Vasaplan från Rådhustorget i centrala staden när ett stort gäng på omkring 20-25 ungdomar misshandlade och hotade honom.

Han skadades vid tillfället. Det är oklart om han tvingats söka vård. Polisen rubricerar händelsen som misshandel.

Ytterligare attacker

På söndagen skedde en attack vid ungefär samma ställe. Fyra personer blev vid 20-tiden påhoppade och misshandlade av ett gäng på 10-20 personer på väg mot Vasaplan. Det är oklart hur omfattande skador de fått, men enligt vk.se tvingades alla fyra uppsöka akuten.

Polisen utreder händelserna aktivt och tror alltså att det kan finnas ett samband. Ingen misstänkts har gripits och det finns inget känt motiv.

– Vi har nåt uppslag att gå på, men det är många individer inblandade. 20-25 personer är ju som en hel skolklass.

Bör allmänheten vara orolig för fortsatta händelser? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har flera patruller som jobbar med de här ärendena, håller förhör och försöker säkra övervakningsfilmer, säger förundersökningsledare Peter Lindgren.

Polisen vädjar nu om tips från allmänheten. Alla som gjort iakttagelser kring händelserna eller i nära anslutning uppmanas tipsa på nummer 114 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer