Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blev bra” – titta in på Floraskolan och hör vad eleverna tycker om upplägget. Foto: Cecilia Wollin/SVT

Floraskolan i Skellefteå skippar klasser och vanliga klassrum

Uppdaterad
Publicerad

På Floraskolan i Skellefteå finns inga vanliga klassrum och inte heller några vanliga klasser. I stället är varje årskurs ett stort team som delas in i mindre grupper som kan jobba med olika ämnen under samma lektion – ett upplägg som både välkomnats och ifrågasatts.

– Det här är en träningsfråga för eleverna, säger Monica Lindén, biträdande rektor.

Floraskolan, som öppnade hösten 2020, är inte den första skolan i Sverige som frångått den traditionella skolformen till förmån för klassrumslösa lektioner utan traditionell klassindelning. Enligt tidningen Läraren sneglar dessutom många kommuner på liknande lösningar för framtida skolor.

Finns kritiker

Men det finns kritiker som menar att det finns för lite forskning på att det här är ett bra sätt för elever att lära sig på.

– Det är ingenting som eleverna kan med automatik direkt, utan man får träna sakta men säkert och ge mer och mer ansvar när man ser att eleverna kan ta ansvar, säger biträdande rektorn Monica Lindén om risken med att det läggs för mycket ansvar på eleverna.

I team fem går alla som går i årskurs 5 på Florskolan – där är många av eleverna positiva till upplägget.

– Jag tycker det här är mycket roligare, säger eleven Alva Johansson.

SVT:s Lilla Aktuellt Skola har besökt Floraskolan. Du ser hela reportaget i SVT Play.

Hör vad fler elever tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.