Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bra för tänderna, men smakar ju inte gott”– se när eleverna i Robertsfors får sina tänder fluorlackade under skoltid. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

”Fluortanten” gör comeback på skolor i Västerbotten – i annat format

Uppdaterad
Publicerad

”Fluortanten” försvann i skolorna i Västerbotten när barnens tandhälsa blivit i toppklass. Nu har ungdomarna i länet sämst tandhälsa i landet – och folktandvården kämpar med förebyggande insatser för att vända trenden.

– Vi behöver ge unga kunskap om vad man kan göra för att inte få hål i tänderna, säger Erika Berglund, tandhygienist.

En gång per termin besöker tandhygienisten Erika Berglund och hennes kollegor grundskoleelever i olika delar av länet. Där ges information om kost och tandhälsa och sedan erbjuds eleverna att få sina tänder fluorlackade.

Under det här tillfället tackar majoriteten av högstadieeleverna på Tundalsskolan i Robertsfors tackar ja till fluorlackning.  

Samarbete med tre av länets 15 kommuner

Men den här typen av besök i skolan är inte självklar för alla elever i Västerbotten. I dagsläget har folktandvården endast samarbete med tre av länets 15 kommuner: Vindeln, Robertsfors och Vilhelmina. Efter årsskiftet påbörjas även samarbete med Sorsele.

Karin Sunnegårdh är tandvårdsstrateg i Region Västerbotten och menar att alla måste hjälpas åt att främja ungas hälsoutveckling.

– Det är jätteviktigt att vi lyckas samverka för barnens bästa och att sprida kunskap om goda levnadsvanor för att hålla folksjukdomarna borta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.