Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte acceptabelt” menar tandvårdsstrategen Karin Sunnegårdh-Grönberg. Foto: TT/Evelina Dahlberg/SVT

Västerbottens 19-åringar har sämst tänder bland jämnåriga i landet

Uppdaterad
Publicerad

Från att barnen i Västerbotten blir tolv år så har de en sämre hälsoutveckling än barn i andra delar av landet. När de sen fyller 19 år så toppar de listan med flest antal hål i tänderna, karies.

– Det är ojämlikt och orättvist, säger Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg vid Region Västerbotten.

Tandhälsan bland barn och ungdomar i Västerbotten följer inte lika goda utveckling som i resten av Sverige, menar Karin Sunnergårdh-Grönberg och hänvisar till siffror från Socialstyrelsen.

– Vi är sämst i Sverige, säger hon och fortsätter:

Tandvårdskrisen i Västerbotten

– Det är allvarligt när ungdomarna sen lämnar Folktandvården och inte har samma tandutveckling som andra jämnåriga i resten av landet.

Varför är det så?

– Vi vet inte riktigt varför. Men man kan tänka sig att våra barn inte får lika mycket kunskap om hur man håller sig frisk som andra barn där man gör fler utåtriktade insatser i Folktandvården.

Studiebesök hos andra regioner

Regionens tandvårdsstrateger har gjort studiebesök hos andra regioner där ungas tandhälsa är bättre. Som i till exempel Västra Götaland, där man aldrig slutat har jobba med det förebyggande arbetet i skolor.

I två av länets 15 kommuner görs nu regelbundna skolbesök, men förhoppningen är att samarbeta med fler kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvårdskrisen i Västerbotten

Mer i ämnet