Ukrainska flyktingbarnen på campingen Byske får vänta på skolgång

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flyktingbarn från Ukraina har rätt till skolgång i Sverige får de kring trettio barn som anlänt till Byske camping vänta.

– Så snart vi flyttat ut dem i lägenheter får de börja skola där, så de inte börjar i Byske och måste avbryta efter en kort tid, säger Maria Bergström, Migrationsverkets chef i Skellefteå.

Meningen är att boendet på campingen i Byske ska vara tillfälligt för flyktingarna i väntan på att Migrationsverket kan ordna lägenheter åt dem.

De få Ukrainska flyktingbarn som redan flyttat till Migrationsverkets lägenheter i Skellefteå har anmälts till skolgång.

– Vi gör det enligt den rutin vi har med Skellefteå kommun, säger Maria Bergström.

Enligt grundskolans enhetschef Henrik Bolin har också några elever börjat skola i Skellefteå. Men kommunen förbereder sig för att det ska bli fler.

– Det finns en arbetsgrupp som just nu gör en förstudie. Den ska presenteras på fredag och då ska vi få svar på våra frågor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.