Foto: SVT

Fokus på trygghet efter rykte om skolskjutning på Grubbeskolan i Umeå

Publicerad

I slutet av förra veckan spreds ett rykte om en kommande skolskjutning på Grubbeskolan i Umeå. Skolledningen tog ryktet på allvar men kunde snabbt avfärda det hela sedan de snabbt hittade källan till ryktet. Sedan dess har skolan fokuserat på trygghetsarbete.

I samarbete med kommunens säkerhetsrådgivare kunde ryktet om en kommande skolskjutning avfärdas som just ett illasinnat rykte. Skolledningen ser allvarligt på det inträffade och händelsen är polisanmäld. Sedan ryktet kunde avfärdas har skolan jobbat intensivt med fokus på att skapa trygghet.   

– Vi har gått ut med information i klasser och till vårdnadshavare redan innan helgen. Vi fokuserar på trygghetsarbete och kommer att göra det de närmaste dagarna, säger skolans rektorer Mats Boman och Marcus Eskelind.  

Rutiner har fungerat 

Rektorerna tycker att de planer och rutiner som finns vid sådana här tillfällen fungerat bra.  

– På det stora hela har det fungerat bra, sedan finns det alltid småsaker som kan bli bättre, säger Mats Boman.  

Kommunens inrapporteringssystem för eventuell elevfrånvaro har under måndagen inte fungerat så rektorerna vet inte om några elever stannat hemma under dagen på grund av det inträffade.  

Beröm till rektorerna 

En vårdnadshavare som SVT Nyheter Västerbotten varit i kontakt med tycker att skolan hanterat situationen bra och ger beröm till rektorerna.   

– Vi fick information i fredags om vad som hänt och vi uppmanades att tala om det hemma under helgen, det har vi gjort och ytterligare ett mail från skolan i söndags gjorde att vi känt oss helt trygga med att gå till skolan i dag, säger föräldern.  

På skolan har det sedan ryktet tog fart varit ökad personalnärvaro på raster och elevhälsan har erbjudit samtalsstöd.  

– Vi har jobbat hårt och kommer att arbeta vidare med fokus på att skapa trygghet på skolan, avslutar rektorerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.